Slovenija
27 ogledov

Štefanec: Odstopil ne bom!

Polonca Kovač in Simona Habič Saša Despot
Izbirni komisiji sta vedeli, da naj bi bil Boris Štefanec član Pozitivne Slovenije. Vztraja, da se ne bo umaknil.

Kot sta na današnji tiskovni konferenci povedali predsednici izbirnih komisij kandidatov za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK)  Polonca Kovač in Simona Habič, stojijo za svojo odločitvijo.

5. marca jih je Melita Župevc, članica izbirne komisije in poslanka PS, seznanila s tem, da naj bi bil Štefanec član stranke PS. Vendar pa komisiji nista našli ne ustavnih ne zakonodajnih razlogov, da zaradi tega ne bi bil primeren kandidat. V 26. in 27. členu Zakona o preprečevanju korupcije je namreč izrecno navedeno, da je članstvo v stranki dovoljeno.

Vztraja pri svojem

Včeraj sta odstopno izjavo podala Štefanecova namestnika Darko Stare in Juri Ferme. Boris Štefanec je napovedal, da bo ukaz predsednika Pahorja o imenovanju za predsednika KPK za šestletni mandat izpolnil v celoti. "Od takrat se ni zgodilo nič, kar bi pri meni sprožilo razmislek o odstopu, torej odstopil ne bom," je odločen.

Dejal je, da drži, da je predsednik Pahor v petek na novinarski konferenci povedal, da postopek izbire ni takšen, kot bi si ga želel in da bi ob dejstvu, če bi mu postopek dopuščal več samostojnosti, izbral morda drugače. "A takoj po konferenci se je Pahor pogovarjal z nami in izrecno povedal, da se je za nas tri odločil ob trdnem prepričanju, da se je dobro odločil tudi v skladu s predlogi izbirne komisije, a da je želel le kritizirati sedanji postopek," je dodal.

Sam tega nastopa nikakor ni razumel kot nekakšne nezaupnice "in namigi, da bi moral predsedniku že takrat pomoliti svojo odstopno izjavo na servieto ali žepni robček, se mi zdijo skrajno neprimerni. In bodite prepričani, da dam veliko nase," je zatrdil Štefanec.

Predsedniku članstva ni zamolčal

Štefanec je poudaril, da je Pahorju že 5. marca povedal, da je član PS. Za izstop iz stranke pa se je odločil, ker ni želel, da bi bilo to dejstvo kakšna ovira za njegovo delo. O fotografiji, danes objavljeni na spletu, na kateri je s tajnikom PS Butino in poslancem Fickom, je dejal, da je "nastala na ustanovnem sestanku mestnega odbora stranke v Murski Soboti in da so vsi drugi komentarji ob fotografiji skrjano netočni".

Politična opredelitev je ustavna človekova pravica in temeljna svoboščina, kar pomeni, da bi izbirna komisija kršila ustavo, če bi ga spraševala po politični opredelitvi. Glede odzivov javnosti meni, da ima ta pravico biti kritična in nezadovoljna, manj pravice pa imajo politiki. Tako je obsodil izjave Karla Erjavca, ki je dejal, "da bo KPK mrtva, če novi predsednik ne odstopi". Njegove besede po njegovem mnenju pomenijo direkten napad na ustavo ter zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Le PS ga ni pozvala k odstopu

Predsednik republike Borut Pahor je novi senat KPK imenoval v četrtek, v soboto pa je v javnost prišla informacija, da je Štefanec po "resnem namigu, da bo imenovan", le dan pred imenovanjem izstopil iz PS. Zato so Štefaneca k odstopu pozvale vse stranke razen PS, ki je ocenila, da ne zakon ne ustava pri kandidiranju v senat KPK ne prepovedujeta članstva v politični stranki.

Pozivi k odstopu Pahorja

"Gospod Borut Pahor naj pri priči odstopi in naj državljank in državljanov ne predstavlja več niti doma niti v svetu kot Predsednik Republike Slovenije," je v zahtevi, naj Pahor odstopi zapisalo enajst članov  Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev.  "Z vednostjo o strankarski okuženosti kandidata Borisa Štefaneca in z vednostjo, da s tem peha Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti, je podpisal za državljanke in državljane škodljivo in nesprejemljivo, za predsednika republike pa škandalozno in nedostojno odločbo," so še zapisali.

Z njihovim stališčem se strinjajo v Solidarnosti: "Vsi indici kažejo celo, da je s svojim nonšalantnim ravnanjem, izrekanjem dvoma v kandidate in bežanjem pred lastnimi pristojnostmi zakuhal situacijo, zaradi katere je resno načet javni ugled tega organa in začetek njegovega delovanja v novi sestavi. Če mu je kaj do povrnitve ugleda, bo nujno moral podati pojasnila."

 

Pahor pa je poudaril, da sprejema vso odgovornost za imenovanje Štefaneca, "nikakor pa nisem pripravljen sprejeti odgovornosti, da njega ali kogarkoli drugega na ta položaj ne bi imenoval zaradi (bivšega) članstva v stranki, če tega pogoja ne zahteva zakon. Gospod Štefanec mi je zagotovil, da ni nobenih osebnih ali drugih okoliščin, zaradi katerih ne bi mogel brez težav in popolnoma nepristransko  opravljati svoje funkcije".

Naznanili sum uničenja

Poslanci SDS so na ljubljanski okrožno državno tožilstvo naznanili sum uničenja listin pri članih komisije za izbiro kandidatov za člane KPK. "Iz poročanja medijev je namreč razvidno, da so bili pogovori s kandidati za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije snemani, nakar so bili na tej podlagi narejeni magnetogrami pogovorov, po opravljenem izboru pa so bili tako tonski pogovori s kandidati kot tudi narejeni magnetogrami uničeni," pojasnjujejo in menijo, da je izbirna komisija uničila dokumentacije, iz katere bi bilo razvidno njeno mnenje, zakaj so bili posamezni kandidati bolj primerni za funkcionarja KPK kot drugi.

Pozivi k ukinitvi so skrajno "nehigienični"

Društvo Integriteta obsoja diskreditacijo institucije in pozive o ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije. Namigovanja na neučinkovitost komisije so označili za neutemeljena. "Pozivi o ukinitvi KPK so toliko bolj neprimerni in nerazumljivi, ker se navezujejo na eno redkih institucij, ki ob vsesplošnem nezadovoljstvu in nezaupanju javnosti nad delovanjem pravne države, vzbuja ugled in zaupanje," so zapisali.

Poudarili so, da je za uspešno preprečevanje korupcije v Sloveniji pomembno ohraniti samostojno in neodvisno komisijo. Zadnji dogodki so pokazali, da so nujne spremembe tudi v postopku imenovanja članov senata, da bi bilo treba zagotoviti večjo jasnost in transparentnost postopka in v zakon vnesti določbo, ki prepoveduje zasedo funkcije predsednika ali namestnika KPK določen čas po članstvu v politični stranki. Navedli so tudi, da bi bili zaželeni strožji pogoji za izbor kandidatov ter večja pooblastila izbirne komisije.

Komentarjev 29
  • dragec 07:38 13.marec 2014.

    Boris,ko malo premislim,ti imaš prav .Zajebavaj to politično parlamentarno mafijo,nič ti noben ne more. Zajebavaj tudi Barbiko.

  • dragec 07:25 13.marec 2014.

    200000 EUR,pomaga mi sestrična iz Šparkase

  • dragec 07:24 13.marec 2014.

    Mrki, čakaš janšo,plešastega umobolnika????