Slovenija
7 ogledov

Štefanec v sedlo zelo "prijazno in mirno"

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost
1/4
Saša Despot
Novi predsednik KPK Štefanec prevzel posle, delo tričlanskega senata pa bo vsaj na začetku opravljal kar sam.

Vodenje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je danes prevzel novi predsednik Boris Štefanec. Do imenovanja dveh namestnikov bo v senatu sam, a kot pravi, je precej zadev, ki jih je mogoče opraviti kljub nepopolnemu senatu. Sicer pa se je odhajajočemu vodstvu komisije zahvalil za opravljeno delo.

Primopredaje so se udeležili vsi trije dosedanji člani senata – predsednik Goran Klemenčič ter njegova namestnika Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek, je povedal Štefanec. A pred novinarje je nato stopil sam. Zakaj se je odhajajoči senat tako odločil, Štefanec ni želel komentirati. Njihovo odločitev spoštuje, pravi.

Praprotnik in Selinškova nočeta dalje opravljati funkcije

Tudi posle prevzema sam, saj sta njegova namestnika odstopila kmalu po tem, ko se je izkazalo, da je Štefanec iz stranke PS izstopil tik pred imenovanjem. Štefanec je prepričan, da se bodo na razpis za namestnika, ki ga je objavil predsednik republike in se izteče sredi aprila, prijavili ustrezni kandidati. Bi pa rad videl, da bi bila vsaj ena od članic senata ženska, če ne celo obe.

Sam sicer meni, da bi do imenovanja preostalih dveh članov novega senata morala delati člana dosedanjega. A kot dodaja, argumente Praprotnika in Selinškove razume, ne le s strogo formalnegapravnega vidika, ampak tudi čisto človeškega.

Nad Pozitivno Slovenijo, če bo treba

Sicer pa so ga tudi njegovi predhodniki na čelu KPK seznanili, da je približno 70 odstotkov zadev, ki jih obravnava KPK, takih, da se jih lahko opravi ne glede na to, ali deluje celoten senat. Preostalih približno 30 odstotkov zadev pa bo počakalo na takrat, ko bo senat popoln.

Primopredaja je po njegovih besedah potekala "zelo prijazno, zelo mirno". Njegovi predhodniki so ga seznanili z zadevami, za katere so šteli, da je treba, da jih izve že ob prevzemu funkcije.

Aktualnih zadev ni želel komentirati. Je pa ponovil, da sam nima nikakršne težave s tem, da bi obravnaval kogarkoli, tudi iz Pozitivne Slovenije. Pri tem je poudaril, da bo odločitev vedno odločitev senata, ne njegova.

Komentarjev 3
  • Ferluci 11:34 01.april 2014.

    Le kdo naj KPK že ekrat jemlje vsaj malo resno? Očitno ga je naše veleumno rdeče vodstvo postavilo za zaščito lastnih interesov.

  • dragec 13:39 31.marec 2014.

    Boris,bravo,jebi to politično mafijo!!!!!!!!!!

  • NeAnonimni 13:23 31.marec 2014.

    farsa