Slovenija
149 ogledov

Štefanečeva KPK namesto Supervizorja pripravila Erar

slovenija 31.03.2014, Boris Stefanec, Izjava za medije novega predsednika Komisi Anže Petkovšek
Štefanečeva KPK je namesto aplikacije Supervizor, ki omogoča nadzor nad porabo javnega denarja, pripravila Erar. Menjajo tudi logotipe, spletno stran ter kuverte in vizitke.

Za novo aplikacijo naj bi se na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) odločili, ker aplikacije Supervizor na KPK naj ne bi mogli razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa tudi za nadaljnji razvoj.

Predsednik Boris Štefanec je ob tem navedel, da aplikacija Erar omogoča bistveno več funkcij kot dozdajšnji Supervizor, ki ga je KPK zagnala avgusta 2011. S pomočjo Erarja bo mogoče pregledovati tudi omejitve poslovanja podjetji, transakcije pod dva tisoč evri, prejeta darila javnih uslužbencev ter tudi e-račune, ki so jih subjekti izdali državni upravi ...

Za razliko od avtorja prejšnjega Supervizorja Primoža Brataniča, ki je aplikacijo ustvarjal brezplačno, je avtor te aplikacije Lado Langof zaposlen na protikorupcijski komisiji. Prav zato se je Štefanec lahko pohvalil, da "Erar načeloma ni stal nič", saj ga je Langof ustvaril v okviru svoji delovnih nalog. Razvoj nove aplikacije pa naj bi začeli po prenosu programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je dotedanji upravljavec Supervizorja Bratanič aplikacijo začasno ugasnil.

Menjajo tudi logotipe, spletno stran ter kuverte in vizitke

Poleg nove aplikacije za nadzor porabe javnih sredstev pa bo novo podobo dobila pravzaprav celotna KPK. "Z grafično podobo, ki jo imamo sedaj, preprosto nismo zadovoljni," je navedel Štefanec in navedel, da so se pojavljale vse mogoče asociacije. Ker pa so tudi sami neodvisen državni organ, je po mnenju predsednika KPK, edino logično, da spremenijo celostno grafično podobo po zgledu grafične podobe javne uprave. Podoba ni avtorsko zaščitena in zanjo komisija ni plačala, stroške bodo imeli predvidoma le z menjavo kuvert, vizitk ... 

Jeseni pa bodo spremenili tudi spletno stran. "Upam, da so naši sodelavci pripravljeni to zmožni narediti v okviru delovnih nalog, zato upam da to ne bo stalo nič," je navedel še Štefanec, ki pa je nadaljeval, da bodo sicer primorani najeti dodatno pomoč.

KPK bo nekoliko preoblikovala tudi dozdajšnje geslo "Integriteta, odgovornost, vladavina", ki jo spreminjajo v "Vladavina prava, odgovornost, transparentnost".  

 
Komentarjev 6
  • Tarzan U Jane 11:08 10.julij 2016.

    najbolj koristno bi bilo,če bi menjal....sebe

  • valerijakregar 09:22 09.julij 2016.

    a je to spet kak "obvod", da se ne pride do resnice ?kot pri tej mafiji :http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/577f7e6e59117/novi-milijoni-v-zepe-profesorjev-ef

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:32 09.julij 2016.

    "saj ga je Langof ustvaril v okviru svoji delovnih nalog"Tle mu dam prav. Vse kar je povezano z informatiko v Sloveniji bi se moralo delati preko delovnih nalog notranjih - zaposlenih v državni hiši. Nikakor pa ne preko zunanjih ...prikaži več služb. Nikakor. Zunanji izvajalci so zlata jama korupcije.