Slovenija
16 ogledov

Šteiner razrešen, nov šef SV Dobran Božič

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Vlada je danes med drugim z mesta načelnika Generalštaba Slovenske vojske razrešila Alojza Šteinerja in na njegovo mesto imenovala Dobrana Božiča. Menjave tudi v MZZ.

Dosedanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je funkcijo načelnika generalštaba opravljal od maja 2009. Novi načelnik Dobran Božič je bil julija 2009 imenovan za poveljnika 1. brigade Slovenske vojske (SV), ta položaj pa je zasedal do leta 2011. Tokratna zamenjava v vrhu SV je bila po besedah vladnega predstavnika za stike z javnostjo opravljena v skladu s predlogom ministrstva za obrambo oziroma ministra Aleša Hojsa.

Poleg tega je vlada na položaj generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo imenovala Boštjana Perneta. Ta je na vodilnem položaju OVS nasledil Damirja Črnčca, ki ga je vlada na svoji prvi seji imenovala za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA).

Na MZZ menjave na direktoratih

Poleg menjav v obrambnem resorju je vlada z mesta direktorja direktorata za evropske zadeve in politično bilateralo Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) razrešila Igorja Senčarja, na njegovo mesto pa kot vršilca dolžnosti direktorja imenovala Marjana Cencena, ki je bil v preteklosti med drugim veleposlanik v Rusiji ter na Kitajskem.

Za generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov, prav tako na MZZ, je vlada kot vršilca dolžnosti imenovala Roberta Kojca, na istem ministrstvu pa so za višjo sekretarko na novo imenovali Vlasto Vivod.

Menjava tudi v univerzitetni sferi

Med drugim je vlada z mesta člana upravnega odbora Evro-sredozemske univerze razrešila Rada Bohinca, ki je bil sicer v preteklosti med drugim minister za notranje zadevem, do nedavna pa tudi rektor Univerze na Primorskem. Vlada je namesto njega v upravni odbor Evro-sredozemske univerze imenovala Laris Gaiser.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.