Slovenija
37 ogledov

Stekla obnova hematologije

Prenova hematologije.
1/5
Saša Despot
Minister za zdravje Tomaž Gantar je v UKC Ljubljana predal projektno dokumentacijo izvajalcu del za obnovo prostorov bodočega kliničnega oddelka za hematologijo, direktorju Sanolaborja Marku Bokalu. Prvi bolniki se bodo na obnovljenem oddelku zdravili predvidoma prihodnje leto.

Na novem hematološkem oddelku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se bo lahko zdravilo 36 bolnikov. Namenjen bo bolnikom z akutnimi levkemijami, ki prejemajo najintenzivnejše kemoterapije, ter bolnikom s presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe velika nevarnost.

Tako bodo vse sobe imele predprostor in nameščen nadtlak filtriranega zraka, ki bo preprečeval vdor spor iz zunanjega prostora ali hodnikov. Oddelek bodo umestili v prostore, kjer je bil nekdaj klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Ne pričakujejo posebnosti

Direktor Sanolaborja, ki bo izvedel obnovo oddelka, Marko Bokal je ob prejemu projektne dokumentacije zagotovil, da bodo dela izvedena kakovostno. Pri izvedbi del ne pričakuje nikakršnih posebnosti, delati pa bodo začeli prihodnji teden, takoj po uvedbi v delo.

"Delali bomo, kolikor je potrebno, da se doseže rok oziroma da se ga skrajša," je dejal in pojasnil, da je po razpisni dokumentaciji rok za izvedbo gradbenih del 180 delovnih dni. Poudaril je, da se bodo tudi podizvajalci potrudili; za večja gradbena dela je podizvajalec GH holding, za del specifične opreme pa Medico inženiring.

Minister Gantar je ob tem povedal, da je obnova hematologije skupna prioriteta. Verjame, da bo lahko prenovljeni oddelek prihodnje leto sprejel prve bolnike. Sicer pa projekt vodi ministrstvo, zaradi določenih izkušenj v preteklosti, ki so privedle do "do takšnih zamikov in nepravilnosti pri izvedbi projektov".

Minister o helioportu: nedopustno

Gantar je tudi komentiral zamude pri izgradnji helioporta UKC. Zadevo je označil za nedopustno, skoraj kriminalno. Pred kratkim je minister namreč izvedel, da je bila podkonstrukcija helioporta zgrajena v nasprotju s podprojekti, zato tudi takšen zamik pri izgradnji. Na ministrstvu tako predvidevajo, da bo gradnja helioporta zaključena oktobra.

Glede izgradnje nove urgence pa je pojasnil, da so pridobili gradbeno dovoljenje in da so projekti pripravljeni, zdaj pa iz projektne dokumentacije s projektanti izločujejo prioritetne dele, da bodo v čim krajšem roku izvedeni.

Tako ob koncu leta predvidevajo javni razpis za izvajalca, izvedbo projekta pa v prihodnjem letu. Dejal je tudi, da poskušajo v proračunu zagotoviti sredstva za izgradnjo. Sicer pa po njegovih besedah denar ni ključni problem, pač pa je bil projekt neracionalno zastavljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.