Slovenija
17 ogledov

Steklarji v negotovosti

Izdelki Steklarne Rogaška so bili vselej cenjeni, lani je set kozarcev za rdeče Žurnal24 main
Slatinski steklarji že nekaj mesecev zdravstveni in pokojninski blagajni dolgujejo prispevke. Plače naj bi se izplačevale redno. Na državno finančno pomoč ne morejo računati še najmanj tri leta.

Zdi se, da je usoda 981 slatinskih steklarjev vse bolj negotova. Zaposleni namreč že nekaj mesecev zdravstveni in pokojninski blagajni dolgujejo prispevke, čeprav jim plače za zdaj, kot pravi predstavnik celjske območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Forto Turk, še izplačujejo redno.

Brez naročil
Bolj pereče je, kot smo že poročali tudi v Žurnalu24, da so usahnila dragocena naročila. Skupina vodilnih delavcev steklarne se je namreč konec lanskega leta iz ZDA vrnila povsem praznih rok. Zaradi tega pa so bili prisiljeni z novim letom tudi ugasniti kristalno peč številka 2, okoli 150 steklarjev, ki je delalo na njej, pa so prerazporedili na druga delovna mesta.

 

Tempirana bomba

Župan. Za usodo steklarjev se upravičeno boji tudi župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, saj je več kot polovica njegovih občanov zaposlenih ravno v tem podjetju, ki je bilo nekoč ponos in steber slovenskega gospodarstva.

K ministru v Ljubljano
Čeprav smo poskušali priklicati odgovorne v steklarni, so njihovi telefoni zvonili v prazno. So pa na Radiu Rogla medtem poročali, da naj bi se pred nekaj dnevi v Ljubljani pri ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku mudil predsednik uprave steklarne Davor Šenja. Šlo naj bi za neformalni obisk, na katerem naj bi Šenja preverjal možnosti, ali bi steklarji vendarle še lahko dobili kakšno državno finančno pomoč. A menda naj do nje ne bi bili upravičeni še vsaj štiri leta, do leta 2013, to pa zato, ker so pomoč prejeli leta 2003 in zanjo nato najmanj deset let ne morejo zaprositi znova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.