Slovenija
13 ogledov

Steklarji vztrajajo

Delavci Steklarske nove so se pred prvomajskimi prazniki sestali in izpolnjevali Žurnal24 main
Prazne obljube. Eno leto po stečaju steklarji spet pred vlado. Steklarji še vztrajajo.
Obljube in tožbe

Odpravnin še ni. Premier Borut Pahor je nekdanjim delavcem Steklarske nove septembra lani obljubil poplačilo prispevkov in tudi izplačilo odpravnin. Delavci so prek odvetniške družbe Čeferin zoper državo in Kapitalsko družbo že vložili tožbe.

Natanko eno leto mineva, odkar je celjsko sodišče odločilo, da gre Steklarska nova z okoli 300 zaposlenimi v stečaj. Nekdanji delavci še niso prejeli niti centa, zato se bodo danes znova zbrali v Ljubljani – pred vladnim poslopjem.

Zbirati se bodo začeli že pred 10. uro. V zadnjem času so sicer množično izpolnjevali obrazce za oprostitev plačila sodnih taks, saj nameravajo skupinsko tožiti državo. Stečajni upravitelj podjetja Štefan Rola pa pripravlja tudi dokumentacijo za vložitev tožbe za odškodninsko odgovornost nekdanje uprave in nadzornega sveta podjetja.

Gredo po odgovore
Predsednika vlade bomo vprašali, zakaj ni držal obljube, ki nam jo je dal. Povedali mu bomo, da so ljudje na cesti in nimajo nobenega prihodka, da je dnevnih migrantov, ki so svojo mladost pustili v Sloveniji, kar 75, trenutno pa so brez kakršnegakoli zavarovanja. Vprašali ga bomo tudi, kaj je z našimi odpravninami in ali so kot lastniki proti odgovornim sprožili kakšne postopke,” pojasnjuje predstavnik nekdanjih zaposlenih Stjepan Miklaužić.

Na vprašanje, koliko se jih bo danes zbralo, je dejal, da tega ne bo izdal. “Naj bodo presenečeni in naj se pripravljajo na naš prihod. Lahko pa povem, da ne bomo osamljeni,” dodaja Miklaužić. To naj bi pomenilo, da se jim bodo pred parlamentom pridružili tudi nekateri delavci nekdanje Mure in IUV Vrhnika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.