Slovenija
40 ogledov

Steklen prizidek k Rogu

Poleg obnove tovarne Rog, steklenega prizidka in dvoran je predvidena tudi stavb Žurnal24 main
Prenovo in dograditev tovarne Rog bo snoval slovensko-barcelonski biro. MOL namerava projekt prenove in oživitve Rogove tovarne predstaviti v Cannesu.

Prvonagrajena rešitev predvideva velik odprt trg med tovarno Rog, novo zgradbo s stanovanji in hotelom. "Pod trgom bo 850 parkirnih mest, vendar bo oblikovan kot park z vsaj dvema metroma zemlje, da bodo lahko rastla srednje visoka drevesa," je povedal vodja arhitekturnega biroja  MX-SI iz Barcelone Boris Bežan. Park se bo odpiral proti Petkovškovemu nabrežju, na katero bo odprto javno pritličje tovarne z gostinskimi lokali, po Bežanovih besedah zato, da se podaljša sprehajališče ob Ljubljanici do mostu.

Kot je povedal Boris Bežan, bo nadaljnje projektiranje prenove propadajoče tovarne trajalo približno eno leto. © IFP

 
Prenova in prizidek
Komisija urbanistično-arhitekturnega natečaja, ki ga je razpisala Mestna občina Ljubljana skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije za ureditev območja tovarne Rog, se je sicer odločala med petnajstimi elaborati. Predsednik komisije, arhitekt Miha Dešman , je povedal, da je bila komisija navdušena nad predvidenim steklenim prizidkom k tovarni po vsej severni stranici, ki so si jo zamislili snovalci prvonagrajene rešitve. Tam bodo lahko vse komunikacije in servisne dejavnosti, da se bo lahko ves tloris stare tovarne ohranil za dejavnosti Centra sodobnih umetnosti. Sodobna zasnova notranjosti vseh nadstropij tovarne pa omogoča fleksibilno uporabo več kot sto metrov dolgih dvoran. Glede na potrebe se bo lahko spreminjala velikost prostorov s premičnimi stenami. "Sodobna zasnova omogoča, da se umetniki v stavbi sami organizirajo," je dodal Dešman. Večje dvorane pa so zamišljene v razširitvi proti trgu v pritličju.

Iskanje partnerja
Izbiri nagrajenca, ki bo prejel nagrado v višini 28.500 evrov, bo sledila sprememba prostorskih dokumentov mesta glede na izbrano rešitev. Pri tem bo po Dešmanovih besedah verjetno sodeloval tudi avtor. Kolikor mu je znano, namerava MOL projekt prenove in oživitve tovarne Rog predstaviti na vsakoletnem bazarju javnozasebnih partnerstev v Cannesu. Župan Zoran Janković pa je o natečaju včeraj dejal le, da bodo rešitve natečaja predstavljene v dveh tednih. Odprtje razstave je predvideno v atriju mestne hiše 10. novembra ob 13. uri.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.