Slovenija
23 ogledov

Stekli prodajni postopki Radenske, Dela in Birra Peje

Šef Laškega Dušan Zorko se z bankami o reprogramu 450 milijonov evrov posojil še Žurnal24 main
Procesi prodaje Radenske, časopisne hiše Delo in kosovske pivovarne Birra Peja so se po napovedih vodstva Pivovarne Laško že začeli ta mesec.

V postopku prodaje je tudi časnik Večer, ki je v večinski lasti Dela. V Pivovarni Laško so ocenili, da omenjeni prodajni postopki letos še ne bodo zaključeni.

Po pojasnilih pivovarne so namreč prodajni procesi načeloma precej dolgotrajni postopki, saj želijo potencialni investitorji vedno izvesti določene korake, ki zahtevajo svoj čas. Gre predvsem za skrbne preglede poslovanja družb, zato v pivovarni ne pričakujejo, da bi se lahko kakšen od prodajnih postopkov zaključil še v letu 2013.

Prodajni postopki bodo potekali v več fazah

Skupina Laško bo javnost o poteku procesov obveščala skladno z borznimi pravili. Prodajni postopki bodo potekali transparentno v več fazah, podobno kot so potekale tudi druge odprodaje premoženja skupine Laško. Prva faza je tako zbiranje nezavezujočih ponudb, druga faza pa zavezujočih. Ključni razlog za odprodajo premoženja je po navedbah pivovarne visoka zadolženost skupine Laško, ki lahko le s prodajo določenega premoženja in reprogramov preostalih posojil doseže ključni cilj. To pa je finančna stabilizacija in ponovno doseganje povečanja premoženja za delničarje, so pojasnili v vodstvu pivovarne.

Poudarili so tudi, da bi se v primeru prodaje skoraj 24-odstotnega deleža Mercatorja skupina Laško ob dogovorjeni ceni delnic razdolžila za več kot 105 milijonov evrov. V primeru, da posel ne bi bil izpeljan, pa bi moral konzorcij prodajalcev, katerega članica je tudi skupina Laško, zelo hitro razmisliti o nadaljnjih ukrepih.

Čakajo na delničarje

Na vprašanje, kako poteka proces združevanja Pivovarn Laško in Union, pa so v laški pivovarni pojasnili, da priprave na reorganizacijo skupine Laško v enovito podjetje potekajo, vendar bo za realizacijo moralo biti izpolnjenih več pogojev. Med drugim morajo reorganizacijo podpreti tudi delničarji z več kot 75 odstotkov glasov, kot zahteva statut družbe.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je na avgustovski novinarski konferenci izrazijo upanje, da bodo omenjene družbe po prodaji ohranile svoje blagovne znamke in delovna mesta. Takrat je izrazil tudi pričakovanje, da bo za nakup Radenske veliko povpraševanje in da denacionalizacijski postopek, ki je v teku, ne bo vplival na prodajo te družbe.

Ob tem Zorko upa, da bo tokrat izkazan tudi interes za nakup Dela, saj pri zadnji prodaji niso dobili nobene zavezujoče ponudbe. Za nakup skoraj 80-odstotnega deleža Dela v Večeru, je interes izkazalo okoli 100 interesentov, med njimi tudi zaposleni v Večeru, ki pa jih uprava Dela obravnava drugače kot druge potencialne kupce.

Najpozneje do sredine oktobra pa morajo zaposleni v Večeru oddati zavezujočo ponudbo in do takrat ugotoviti, koliko denarja so sposobni zbrati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.