Slovenija
4139 ogledov

Stenice vedno bolj odporne. Se nam obeta epidemija?

Posteljne stenice Profimedias
Stenice spet tu, strokovnjaki pa pravijo, da so vedno bolj odporne.

Da jih stenico "dobesedno žrejo", so nas obvestili stanovalci objekta Lipa, nekdanjega ljubljanskega hotela, kjer danes nudijo prenošišča za krajši čas, oddajajo stanovanja, v stavbi živijo tudi nekateri lastniki omenjenih stanovanj:

"Postajajo množičen pojav, ki ga v Ljubljani opažamo predvsem v zadnjem letu. Pojavljajo se po ljubljanskih hostlih, hotelih, skratka tam, kjer je velika fluktuacija ljudi, ljudje prihajajo in odhajajo in te nadležne žuželke prenašajo s seboj,"  pravijo na ljubljanskem podjetju za dezinfekcijo Leks.

"Dve ženski sta se lani odselili, ker se jih nista mogli znebiti. Večkrat so prišli profesionalci, jima očistili sobe, vendar so se znova pojavile. Enako sem storil sam, pa nič ne pomaga, prihajajo izpod parketa, iz sten od vsepovsod. Predstavljate si kako je to, z živci sem popolnoma na koncu,"  nam je dejal stanovalec in najemnik stanovanja v Lipi, ki je ravno tako želel ostati anonimen.

Deklica vsa opikana

Da so stenice v domu AA Lipa velik problem, nam je potrdil tudi upravnik. Po njegovih besedah so jih konec lanskega leta zaradi tega obiskali zdravstveni inšpektorji: "Inšpekcija nas je obiskala, predvidevam, da zaradi prijave ene od ljubljanskih osnovnih šol, zaradi deklice, ki je prišla opikana k pouku. Na koncu so ugotovili, da nimajo pristojnosti, saj po mnenju Nacionalnega inšitita za javno zdravje (Nijz) stenice ne prenašajo bolezni, ki bi bile nalezljive in nevarne za človeka, smo pa dobili navodila, kako jih odstraniti " je pojasnil Jure Drljepan, upravnik in direktor podjetja, ki je med drugim tudi lastnik dela stanovanj. Kot je dodal, so najemnike, pa tudi lastnike stanovanj (nekateri od njih namreč živijo v stavbi) obvestili, kako odpraviti težavo.

Težava, ki ji ni videti konca

"Spomladi smo se kot upravnik obrnili na lastnike in na to temo imeli tudi sestanek. Stanovalcem smo napisali opozorila in kontakt podjetja, ki se ukvarja z odstranjevanjem stenic. Morate pa vedeti, da je delo zelo zahtevno, saj je v stavbi ogromno ljudi; 350 stanovanj in sob. Ljudje se menjavajo, nenehno selijo, tukaj so otroci, ki se igrajo. Stanovalci stenice prinašajo s prtljago," je težavo, ki ji ni videti konca opisal Drpeljan in dodal, da morajo stroške derizentacije poravnati stanovalci:  "Nekateri se za to ne odločijo, drugi se ne držijo navodil, kar je težko nadzirati," je še dodal. 

Stenice | Avtor: Profimedias Profimedias
Da odstranjevanje teh nadležnih insektov, ki se hranijo s človeško krvjo, zahteva kar nekaj potrpežljivosti, pove nabor ukrepov, ki je za Center Lipa predlagal naš zdravstveni inštitut: "Dne 18.1.2016 je Center za zdravstveno ekologijo NIJZ podal pisno strokovno mnenje Zdravstvenemu inšpektoratu RS glede stenic v objektu Center Lipa," so nam na vprašanje, kako so ukrepali, odgovorili z Nijz, kjer so predlagali:

  •  natančno je potrebno pregledati vsa možna nahajališča (posteljni okviri, nočne omarice, špranje, razpoke, lahko se skrijejo v okvirje slik itd);
  •  poleg fizikalnih metod (sesanje, pranje nad 60 stopinj Celzija, lahko uporaba parnih čistilcev) je treba izvesti tudi dezinsekcijo;
  •  priporočamo, da dezinsekcijo izvede strokovna inštitucija. Glede na življenjski ciklus stenic je treba dezinsekcijo ponoviti, v določenih primerih celo večkrat.

Njihova koža vse bolj debela

O tem, da so posteljne stenice močnejše in odpornejše na pesticide, smo na našem portalu že pisali:  "Eden od vzrokov, da stenice premagujejo pesticide, je tudi ta, da so z razvojem pridobile debelejšo kožo," ugotavlja nedavna ameriška študija.

Da je njihovo uničevanje zahtevno in dolgotrajno, pritrjujejo tudi na podjetju za dezinfekcijo, kjer iz Lipe dobivajo kar nekaj naročil:

"Stenice postajajo odporne na nekatere strupe, včasih smo jih uničevali z zelo učinkovitim insekticidom DDT, ki pa je bil prepovedan. Sicer pa se ljudje velikokrat ne držijo naših navodil, vedeti morate, da je poleg tega, da poškorpimo, treba storiti še marsikaj," nam je dejal uslužbenec.

Stenice | Avtor: Profimedias Profimedias

Treba je razstaviti postelje, dvigovat vzmetnice, pregledati slike na stenah, knjige, preprati oblačila. Če zadeva ponovi, vztrajati, ponovno poklicati podjetje za iztrebljanje mrčesa, kar pa nikakor ni poceni. Kot so nam pojasnili pri podjetju Leks, odstranjevanje stenic stane okoli sto evrov evrov.  

Stenic torej ne gre podcenjevat.Ti parazitski insekti, ki se hranijo s človeško krvjo, se tako naselijo v človeški dom, najraje čim bliže človeku, v posteljo. Poleg vzmetnic jih lahko najdemo tudi v posteljnih okvirih, za robovi rjuh. Zalezejo se v stenske razpoke, v predmete, ki so blizu postelje; rade so v copatih, ki jih puščamo blizu postelje, v prtljagi, ki jo dajemo nanjo.

Strokovnjaki zato opozarjajo, da kovčka s prtljago nikar ne puščamo na postelji, saj smo s tem kaj hitro vnesli stenice v naš dom - iz hotelov, s sedežev v letalih in avtobusih...

Množijo se zelo hitro

Odrasla stenica na dan izleže od enega do 12 jajčec; po dveh tednih dneh se iz jajčec izležejo nimfe, ki v desetih tednih  dozorijo v odrasle živali. Najdejavnejše so ponoči, saj se takrat hranijo. Opazimo lahko tudi njihove drobne rjavkaste iztrebke. Če je insektov veliko,  v prostoru smrdi.

Na Nijz sicer pravijo, da stenice ne prenašajo bolezni (kot na primer komarji ali klopi), so pa lahko nekateri ljudje alergični na njihove ugrize: "Pri nekaterih ljudeh po ugrizu lahko pride do težkih alergičnih reakcij. Po ugrizu se na odkritih delih največkrat pojavi srbeč izpuščaj." 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.