Slovenija
48 ogledov

Stephen Hawking svari pred vesoljci

Nobenega zagotovila ni, da so veslojci miroljubni, meni Hawking. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Eden izmed vodilnih svetovnih znanstvenikov svari pred poskusi, da bi vzpostavili stik z drugimi inteligentnimi oblikami življenja.

Hawking meni, da vesoljci skoraj zagotovo obstajajo, piše Daily Telegraph. Kot pravi, je zelo neverjetno, da se je v vesolju, ki vsebuje 100 milijard galaksij z na stotine milijonov zvezdami, življenje razvilo le na Zemlji.

A svari, da bi morali biti previdni pri vzpostavljanju stika z drugimi oblikami življenja. Te bi sicer bile lahko le na stopnji mikrobov oziroma kakšnih drugih primitivnih oblik življenja, lahko pa bi se razvile precej dlje.

"Samo poglejmo sebe in videli bomo, kako se inteligentno življenje lahko razvije v nekaj, česar ne bi želeli srečati,“ je kritičen Hawking.

"Predstavljam si, da bi lahko živeli v ogromnih ladjah, potem ko so na svojem planetu porabili vse naravne vire. Tako visoko razviti vesoljci bi morda lahko postali nomadi, ki bi iskali planete, ki bi jih lahko osvojili in kolonizirali. Če bi nas vesoljci obiskali, bi bil končni izid zelo podoben tistemu, ko je Krištof Kolumb prišel v Ameriko, kar se za ameriške Indijance ni izšlo najbolje,“ še pojasnjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.