Slovenija
18 ogledov

Stepišnik obljublja milijardno pomoč

Stanko Stepišnik Saša Despot
Gospodarski minister in državni sekretar na srečanju z gospodarstveniki v Kopru obljubila do milijarde evrov pomoči podjetjem.

"Dogovarjamo se za posojila mikro, srednjim in makro podjetjem prek različnih shem do višine milijarde evrov," je na današnjem srečanju Kluba gospodarstvenikov slovenske Istre dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, ki ga je spremljal državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič.

Ohranitev znanja

Dvojica je pojasnila njuno vizijo reševanja slovenskega gospodarstva, ki predvideva ohranitev zdravih jeder podjetij v težavah. V ta namen bodo spremenili tudi zakonodajo. "S stečajem Primorja je bilo za pol milijarde evrov neposrednih in posrednih stroškov. Če bi šel v stečaj Cimos, ki ima za od pet do sedem let naročil v vrednosti 400 milijonov evrov, bi bila škoda še večja. Greh je dopustiti, da gre vse to v nič," je menil Gašpar Mišič. Do zdaj ni bilo interesa po tem, da bi rešili znanje, ki se je ustvarilo v podjetjih, ki so zašla v težave. "Gospa iz NLB je hotela prekiniti sestanek za reševanje Cimosa, ker naj bi imela zvečer gledališče. Nihče ni odšel v gledališče in smo po desetih urah prišli do rešitve. Pri nas še nismo navajeni 'drsat' stolov," je razlagal Gašpar Mišič. Kot je še dejal, se za reševanje slovenskega gradbeništva pogovarjajo tudi z interesenti v Libiji in drugih zalivskih državah.

Potencial energetske obnove

Minister Stepišnik je kot enega od ukrepov za reševanje gospodarstva na dolgi rok omenil spodbujanje energetske obnove stavb. "S tem se daje posel gradbenim podjetjem, ljudje bodo več trošili in bodo dolgoročno zaradi manjše energetske porabe dobili večjo kupno moč," je razkril "formulo". 

Projekti stojijo

Tomaž Može, predsednik Primorske gospodarske zbornice, je omenil številne projekte v regiji – od drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, tretjega pomola v koprskem pristanišču, igrišča za golf v Sečovljah do potniškega terminala, vetrne elektrarne, plinske elektrarne –, ki pa vsi stojijo. "Potenciali so, razvoja pa ni," je sklenil.

Komentarjev 11
  • Veteran 21:48 28.maj 2013.

    Če Mišič ima prste vmes potem je sigurno legalna kraja.

  • Avatar praufo
    praufo 20:15 28.maj 2013.

    klikejte pa delejte dnarhttp://buxp.org/?r=praufohttp://www.probux.com/?r=praufo

  • Avatar praufo
    praufo 20:02 28.maj 2013.

    Pravi Mujo:Haso jel's čuo za Duran Duran ?Haso odgovori:Jesam, al zašto kažeš dva puta ...Jel's čuo za Gašper, Gašper ? Jesam, al zašto kažeš dva puta.