Slovenija
31 ogledov

Stepišnik odstopil

Stanko Stepišnik Saša Despot
Minister Stepišnik je po pogovoru s predsednico vlade odstopil. Bratuškova se mu je zahvalila za dobro in konkretno delo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je odstopil s položaja. Odločitev je sprejel po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek.


Kot je Stepišnik povedal v izjavi novinarjem, so na ministrstvu, ki ga je vodil, poskušali reševati tudi nekaj podjetij v težavah, "ampak ta obtoževanja in nemir, ki ga je povzročil neki naročnik, vi pa ste to morali sproducirati, je povzročilo, da odstopam z ministrskega mesta in se vračam v poslanske klopi". Kot je dejal, ne želi spravljati v neenakopraven položaj podjetja, katerega solastnik je in mu torej želi omogočiti, da se bo prijavljalo na razpise.

"Sredstva niso šla za luksuzne predmete"

Stepišnik je nocoj zatrdil, da subvencij, ki jih je prejelo podjetje, niso porabili nenamensko, podjetje tudi "nikoli ni ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično". "Nehigienično bi bilo, če bi se ta denar porabil nenamensko ali pa za luksuzne predmete," je ponovil. A se je denar, kot trdi, vedno vračal v proizvodnjo za nakup osnovnih sredstev, za razvoj in raziskave ter za izobraževanje zaposlenih.

"Glede na to, da je podjetje imelo maso osebnih dohodkov okoli 400 tisoč evrov na mesec, od tega 220 tisoč evrov za davke in prispevke, 180 tisoč evrov pa smo zaposleni dobili za plače, me je zanimalo, kam ta denar gre," je dejal minister v odstopu. Dodal je, da je to spoznal v politiki, zdaj pa mu je bolj jasno, kako trpijo podjetja v gospodarstvu. "Precej ljudi v javnem sektorju misli, da denar raste na drevesu, ne pa da se ustvarja s trdim delom," je bil oster Stepišnik.

Po njegovem mnenju se je tisto, kar so želeli v času ministrovanja narediti v gospodarstvu, "malo prijelo". Ob tem je izpostavil številne težave, s katerimi se spopadajo slovenska podjetja, in tudi, kako vlada ukrepa.

Poudaril je še, da je treba v Sloveniji vse napore usmeriti v povečanje dodane vrednosti. Stepišnika veseli, da je tudi Gospodarska zbornica Slovenija (GZS) danes poudarila, da brez dodane vrednosti gospodarske rasti v Sloveniji ni razvoja.

Premierka se mu je zahvalila

Bratuškova se je Stepišniku zahvalila za dobro in korektno delo. Strinjala se je, da je težko biti minister, katerega ministrstvo podeljuje subvencije podjetju, katerega solastnik je minister. "Nikakor pa ni bilo pri tem nič nezakonitega. Minister ni naredil nič nezakonitega," je poudarila.

Takšni visoki standardi naj v politiki ostajajo praksa in naj jih spoštujejo tudi tisti, ki so dva dni obtoževali Stepišnika, je pozvala Bratuškova. Ponovila je prepričanje, da je Slovenija na pravi poti in da so v osmih mesecih pokazali, da "znamo sami". Po njenih besedah pozitivne ocene prejemajo od vseh mednarodnih institucij, "finančni trgi so za Slovenijo ponovno odprti". Zato verjame, da bo gospodarska rast prav kmalu tudi v Sloveniji.

Pozdravljajo njegovo odločitev

Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je Stepišnikovo odločitev pozdravil, saj je s tem nekdanji minister razbremenil vlado. Dodal je, da bo takšna odločitev najboljša tudi za njegovo podjetje.

Da je bila takšna odločitev najboljša za vse vpletene, meni tudi vodja poslancev SD Matjaž Han. Prosto mesto morajo čim prej zapolniti, zato meni, da bi s predlogi mogoče pomagala Gospodarska zbornica Slovenije. Verjame pa, da bo izbira kandidata za ministra znova pripadla Pozitivni Sloveniji.   

Minister Gregor Virant je odstop označil za korektno potezo, ki ohranja kredibilnost vlade. V NSi so odstop pričakovali in ga označili za edino pravilno potezo. Ljudmila Novak meni, da je več kot očitno, da to, da je Stepišnikovo podjetje dobilo denar iz sredstev ministrstva, ki ga je vodil, ni primerno za takšno funkcijo. Ob tem so dodali, da se jim ne zdi primerno, da bi Stepišnikovo podjetje na podobnih razpisih kandidiralo tudi v prihodnje, ko bo Stepišnik sedel v poslanske klopi.

Erjavec: To sem napovedal

Predsednik Desusa Karl Erjavec je odstop, kot je poudaril, napovedal že v torek. "Pričakovati je bilo, da bo pritisk javnosti in koalicijskih partnerjev" takšen, da ga ne bo zdržal in da ne bo mogel več opravljati funkcije ministra. Franc Jurša, Desus, je dejal, da so znotraj koalicije odstop na nek način pričakovali. "V tem trenutku je ključnega pomena to, da je nekdo, ki je bil in je na nek način obremenjen s subvencijami, ki jih je dobivalo njegovo podjetje, odstopil," je poudaril.

Kot nezadovoljivo pa so ministrovo delo označili v SLS. Predsednik Franc Bogovič meni, da minister ni imel nobene gospodarske politike in je pristajal na paradigmo, da bo ščitil socialno državo oziroma ohranjal socialni mir, ne glede na ceno. Po njegovem mnenju je Stepišnik v veliki meri tudi odgovoren za zastoj pri črpanju evropskih sredstev, "ki so ta trenutek še edina razvojna sredstva".

Njegovo podjetje sodelovalo na razpisih

Stepišnik je razburil javnost, ko se je izvedelo, da se je družba Emo Orodjarna, katere delni lastnik je, vnovič prijavila na javni razpis za sredstva, ki jih podeljuje ministrstvo za gospodarstvo oziroma njegova Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit).

Minister je v ponedeljek novinarjem najprej dejal, da se bo družba prijavila na razpis, nato da ni še nič dokončno. Bratuškova je v ponedeljek dejala, da ji je minister zatrdil, da se Emo Orodjarna ne bo prijavila na razpis, a so v torek iz podjetja sporočili, da se na razpis pripravljajo.

Slednje je razburilo koalicijske partnerje, ki so zahtevali, da Bratuškova "začne vleči poteze" in "udari po mizi". Karl Erjavec pa je izrazil mnenje, da bi Stepišnik "najbolje storil, če bi odstopil".

KPK našel nepravilnosti

Na odstop se je odzval tudi podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik. V primeru gospodarskega ministra je obstajal videz, da se funkcija uporablja za zasebne interese funkcionarjev oziroma z njimi povezanih pravnih ali fizičnih oseb, je dejal Praprotnik. Slednje po njegovih besedah potrjujejo "množične reakcije, ki smo jih lahko spremljali v zadnjih dneh".

V povezavi z dodeljevanjem javnih sredstev družbi Emo Orodjarna, katere solastnik je Stepišnik, s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je KPK danes sicer sporočila, da ni našla kršitev zakona o integriteti.

Vendar pa je komisija ugotovila, da pogodba, na podlagi katere je bilo opravljeno izplačilo, vsebuje klavzulo, ki ugotavlja, da prejemnik sredstev, Emo-Orodjarna ni na seznamu subjektov, za katere veljajo omejitev poslovanja. To določilo v pogodbi – ki sta jo podpisali obe stranki – ne odraža dejanskega stanja in ni resnično.

Enako omejitev vsebuje tudi razpisna dokumentacija Spirta v aktualnem razpisu, na katerega se je prav tako prijavilo podjetje Emo – Orodjarna.

"V luči te ugotovitve bo komisija v nadaljevanju ta vidik pravno proučila, tudi v sodelovanju z Državnim pravobranilstvom, in sprejela ustrezna priporočila ministrstvu za vzpostavitev zakonitega stanja," so sporočili iz KPK.

Komentarjev 13
  • YASSIR 13:30 21.november 2013.

    za razburkat razpravopovezava če koga zanima kako je Slovenija v EU med državami ki so najbolj povečale zadolženost www.denarinfinance.com/?p=1250predlagam ogled galerije je lepo prikazano

  • 1111 13:15 21.november 2013.

    Bratuškova se mu je zahvalila za dobro in konkretno delo...ZAKAJ JE POL ODSTOPU?

  • dragec 11:33 21.november 2013.

    menim, da nimaš prav. Kdo je sposoben, da poskrbi zase, poskrbi tudi za druge. On res ne sodi v parlament, FDV, sodi prav v gospodarstvo.