Slovenija
19473 ogledov

Šter: Zelena na semaforju, komplikacije na meji ostajajo

Andrej Šter Vlada RS Andrej Šter
Slovenija vstopa v zeleno fazo tudi po evropskem zemljevidu, kaj to pomeni za potnike?

"S podatkov se lahko prepričamo, da se situacija, kar se tiče epidemije izboljšuje, naš status v EU izraža največje ugodnosti za potovanje," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Slovenija bo danes po vsej verjetnosti prešla v celoti ali delno v zeleno fazo evropskega zemljevida, ki ga objavlja center za nalezljive bolezni. 

Zelena faza še ne pomeni, da ne bo omejitev

"To, da smo na zelenem, je pomembno za potovanje v Slovenijo, pomembno za režim vrnitve v Slovenijo. Glede tega, kako bo potoval slovenski potnik, je pomembno, kako nas vidijo, razumejo," pojasnjuje Šter. Kljub temu, da bo Slovenija razglašena za zeleno državo, bodo države še vedno lahko zahtevale PTC potrdilo. "Brez kakršnih koli formalnosti je trenutno možno potovati na Češko, ker pa ni neposrednih letov in  se odpravimo tja z letalom iz druge države, letalski prevozniki praviloma za vkrcanje zahtevajo negativni test." 

"Tisti, ki se ne morejo cepiti, tisti, ki se ne želijo, imajo to pravico, vendar bodo potovali pod težjimi pogoji, potrebovali bodo negativni test. Države EU in letalski prevozniki so pri tem dosledni," pravi  vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Digitalno potrdilo bomo lahko tudi printali

S 1. junijem se bo v EU začelo uporabljati zeleno digitalno potrdilo. "Pričakujemo, da bo kovidno potrdilo prisililo države, da bodo te pogoje poenotili, ker zdaj je specifik toliko, da je neizmerno veliko situacij, ki se vsaka v nečem razlikuje in se izkažejo kot odločilne za uspešnost ali neuspešnost potovanja," razlaga Šter. "Trenutno imamo mnogo formularjev, od 1. 7. bo mogoče pridobiti digitalno potrdilo, ki bo za območje EU omogočalo preprost način prehajanja meje."

Za pridobitev zelenega digitalnega potrdila ni potrebno imeti digitalne identitete. "Kdor nima te kvalifikacije s katero bi lahko pridobil  elektronsko obliko, bo dobil natisnjeno obliko, ki bo omogočala enak standard. Treba pa je vedeti, da ta natisnjena oblika kaže stanje v trenutku, ko smo jo natisnili, če se stanje spremeni, ne velja več. Vedeti je treba, da je najdaljša uporabnost testa 72 ur," poudarja Šter.  

"Dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej"

Šter poziva, da se, preden se odpravimo na potovanje prepričano, kakšne so razmere v kateri državi in kakšen je trend. "Velika Britanija, ki sicer ni članica EU, je na poti iz oranžnega proti rdečemu. Borijo se z indijskim sevomom, po vsej verjetnosti se bo s tem soočila tudi Slovenija. Dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, to je treba vzdrževati," poudarja Šter. 

Za potovanje v Italijo veljajo vsa potrdila

Glede potovanja v Italijo Šter pojasnjuje, se iz Slovenije lahko v Italijo potuje z vsemi tremi tipi potrdil – cepljeni, testirani, preboleli. Italija sicer dovoljuje tudi prehod z digitalnim covidnim potrdilom, a ga Slovenija še ne izdaja.

Težave možne na meji BiH

Države Zahodnega Balkana so po Šterovih besedah v relativno dobri epidemiološki kondiciji, z izjemo Črne gore so v zelenem in omogočajo vstop z običajnimi dokumenti (PCT). Težave nastajajo le na prehodu meje z Bosno in Hercegovino za potnike, ki skušajo predložiti potrdilo o cepljenju.

Po Šterovem mnenju zapleti nastajajo zato, ker v BiH cepljenje poteka relativno počasi, zato potrdil o cepljenju še nimajo med standardnimi dokumenti. "Sicer pa velja, če se na primer odpravimo v Makedonijo, gremo čez vse države v tranzitu brez ovir, če imamo možnost kredibilno dokazati, da bomo vstopili v ciljno državo," je dodal.

Širše po svetu je še vedno zelo v težki situaciji južnoameriški kontinent, potovanja tja so nemogoča, letalskih povezav ni v Argentino in Brazilijo ni. V Indiji se razmere sicer umirjajo, je pa Indija še vedno žarišče širjenja virusa. 

Iz Slovenije potovanja v ZDA niso možna

Iz Južnoafriške republike ne morejo potovati niti študentje niti poslovneži, omejitev velja tudi za potnike tja. "Velikokrat dobimo vprašanje, nisem videl sorodnikov, potem se izkaže, da so pogoji za potovanje tja, marsikdo odloči, da ne bo potoval," pravi Šter. 

Še vedno niso možna prostočasna oziroma turistična potovanja v ZDA. ZDA zahteva, da tisti, ki potuje tja, 14 dni pred vstopom preživi v eni od varnih držav, ki ni država Schengenskega območja, kot so Hrvaška, Srbija, Makedonija. "Obveznost, ki zelo zakomplicira to potovanje," pravi Šter.  

 

 

 

Komentarjev 21
  • Kmodri 22:06 23.junij 2021.

    Pravilno!

  • sam1 17:15 23.junij 2021.

    Boljše,kot poslušati naše takšne in drugačne nasvete Štera in ostalih vladnih zvočnikov je naravnost smešno če že ne žalostno,saj ti zvečer zagotavljajo eno,poslušaš in se držiš navodil,že drzgi dan pa ostaneš blokiran nekje,kamor je zagotavljal,da je varno in brez problema,zato ...prikaži več je mnogo boljše,da se o situaciji pozanimamo na destinaciji,v katero odhajamo in bomo imeli precej manj problemov.....

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:03 23.junij 2021.

    S 1. Junijem katerega leta 2022 ali kasneje??? Glupi zurnal24!!!!