Slovenija
7141 ogledov

Organizator protesta: Oblast je aktivirala skupino izgrednikov

protest pred DZ zurnal24.si Protest pred državnim zborom 15. septembra 2021.
Na včerajšnjem protestnem shodu v Ljubljani proti pogoju PCT oziroma strogim ukrepom je bil eden od govorcev tudi Zoran Stevanovć, kranjski mestni svetnik, predsednik politične stranke Resni.ca. Kot je znano, se je sprva mirni shod okoli 20. ure sprevrgel v nasilje, policisti so posredovali s solzivcem, vodnim topom in celo streljali s penastimi naboji.

Zoran Stevanović pravi, da ga policija po neprijavljenem javnem shodu, ki se je končal z nasilnimi izgredi, ni kontaktirala, dodal je še, da izgredi in sam shod nimajo nič skupnega.

Na vprašanje, ali se počuti odgovornega za nasilje, je Stevanović odgovoril, da se je "v Ljubljani pred parlamentom po vabilu politične stranke Resni.ca zgodil veličasten protest, ki se ga je udeležilo približno 30 tisoč ljudi. To je za Slovenijo ogromna udeležba. Zahteve so bile takojšen razpis predčasnih volitev, saj trenutna sestava parlamenta nima popolnoma nobenega zaupanja javnosti in pa sprememba nesmiselnih obvezujočih ukrepov v priporočila. Protest je bil miren, nastopali so eminentni govorci ... Vzdušje na protestu, na katerem so bile mlade družine, starejši in drugi, svobode željni ljudje, je bilo enostavno ganljivo..." je opisal Stevanović. Policija je ocenila, da je bilo na shodu osem tisoč udeležencev. 

Stevanović: z nasiljem je oblast preusmerila pozornost

V nadaljevanju je opozoril, da mediji ves čas trajanja javnega shoda o njem sploh niso poročali. "Še enkrat, govorimo o zgodovinski udeležbi za Slovenijo, saj se toliko ljudi na protestu po vsej verjetnosti še ni zbralo. Kljub res visoki udeležbi, navzočnost policije sploh ni bila potrebna, saj ni prišlo niti do enega incidenta. Ker oblast ni vedela več, kako naj preusmeri pozornost s tega javnega shoda, je že takoj po koncu aktivirala skupino izgrednikov, da so uprizorili spopad s policisti, ki jih je vodstvo policije malo pred tem skoncentriralo na tem območju. Na žalost je posledice policijske represije čutilo še mnogo mirnih udeležencev, ki so se že razhajali. Šele po začetku improviziranih izgredov so mediji prišli na teren in šele takrat so lahko začeli poročati o zadevi. Seveda samo o izgredih," je navedel predsednik stranke Resni.ca.

Stevanović je 14. januarja letos s somišljeniki ustanovil politično stranko Resni.ca (daljše ime je Državljansko gibanje Resni.ca, sedež ima na Koroški cesti v Kranju), ki jo tudi vodi, v javnosti je znan kot nasprotnik cepljenja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • jakec1575 15:54 16.september 2021.

    Vsi, ki pisete besedno zvezo levi fašisti. A ste vi končali kakšno šolo? Vprašam. Ker ni videt.

  • Solton 14:52 16.september 2021.

    jugovič z imenom Zoran Stevanovic, ki je napumpal čefursko drhal da vandalizira po Ljubljani, bi moral biti takoj odstavljen z vseh državnih funkcij, ki jih opravlja in dosmrtna prepoved zasedbe kakršnekoli državniške funkcije v prihodnosti...če mu pa kaj ne paše, ...prikaži več, naj mirno odjebe nazaj na Balkan, pa naj tam pametuje in dela red.

  • suineg7878 14:52 16.september 2021.

    Prvo kot prvo... Organizator ni ne levica ne desnica, zato se ne vžigajte. Vodja varovanja prireditve s strani policije je zrel za kazenski premik. Ko 50 kolesarjev napove "pohod" se na trgu pojavijo dve linije naletnih ograj. Ko policija sama ...prikaži več oceni, da bo večje število udeležencev ni niti ene ograje. Upam, da tudi v tem primeru GDP odredi izredni nadzor, tako kot ga je, ko je nekaj poslancev utpelo "duševne bolečine".