Slovenija
13470 ogledov

Števila okužb ne morejo in ne morejo zajeziti

Covid-19, UKC Ljubljana
1/3
Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Po torkovem testiranju v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je bilo 10 testov pozitivnih, in to pri šestih stanovalcih in štirih zaposlenih iz zdravstvenega doma. Od 12 okuženih stanovalcev, ki so jih znova testirali, je bilo devet negativnih. Tako je po 14 dneh v DSO ozdravelih 10 stanovalcev in dva zaposlena.

V DSO je bilo na testiranjih skupno 89 pozitivnih, od tega 64 stanovalcev, 20 zaposlenih in pet zaposlenih iz zdravstvenega doma.

Po oceni zdravnika v zdravstvenem domu Ljutomer Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Delo v domu poteka normalno, uspelo jim je zagotoviti dovolj ekip, sporočajo iz DSO in dodajajo, da ne gre za bolnišnični oddelek, saj vse stanovalce obravnavajo, kot da so vsi okuženi in jih zdravijo po najvišjih strokovnih načelih.

"Ves čas smo v stiku s specialisti iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ter širše, vsi zaposleni v domu nosijo popolno zaščitno opremo," poudarjajo v DSO.

Iz soboške bolnišnice jim je že priskočilo na pomoč 14 delavcev, ki lahko, kot pravijo v DSO, bistveno prispevajo k zajezitvi okužbe. Zdravstveni delavci, zaposleni v domu, lahko prenočijo v bližini DSO, za njihovo ustrezno prehrano pa ob pomoči darovalcev skrbijo pripadniki ljutomerske civilne zaščite.

Število novih okužb po državi se je sicer zvišalo za 28, največ novih obolelih so zabeležili prav v Ljutomeru, sledi Ljubljana, kjer so novi primeri trije.

 

 


 

Komentarjev 8
  • Janez_53 14:04 15.april 2020.

    Zamenjajte kompletno vodstvo doma, USPOSOBITE ZAPOSLENE, da bodo znali pravilno uporabljati zaščitna sredstva in pričnite se odgovorno obnašati do ljudi, ki so vam zaupani v varstvo in to tudi prekleto dobro plačujejo! ZAKAJ uspeva v drugih domovih za ostarele, pri ...prikaži več vas pa ne gre? Menda ni kriv zrak!

  • Avatar praufo
    praufo 13:39 15.april 2020.

    ne morejo zajeziti ševilo okužb ... vse je v vaših strašnih kompjuterjih, podatki so itak fake ... ja kaj če en mesec boste številko spremenili, ko bo država do dobra v kurcu in rekli, da je u redu ... jest ...prikaži večt že veliko pravljic slišal , ampak ta je pa med najslabšimi, nisem od včeraj

  • milan654 12:07 15.april 2020.

    mesija stabo se strinjam