Slovenija
42 ogledov

Številčne ocene že za tretješolce

Po novem bi šestletniki, ki bodo jeseni stopili v prvi razred, v tretjem že dobi Žurnal24 main
V ponedeljek bo v šolske klopi sedlo več kot 160 tisoč učencev in več kot 77 tisoč dijakov.

V novem šolskem letu bo v 447 javnih in treh zasebnih osnovnih šolah pouk obiskovalo 163.914 osnovnošolcev, od tega 20.368 prvošolcev, kar je za 1.155 več kot lani. Srednješolcev pa bo 77.283, od tega 20.715 novincev, je na novinarski konferenci dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Opisno ocenjevanje le do drugega razreda

Pikalo je danes poudaril, da vsebinske novosti v osnovnem šolstvu čakajo le tretješolce, saj bodo ocene spet številčne v skladu z novelo zakona o osnovni šoli iz leta 2011. Ta namreč za tretji razred določa spremenjen način ocenjevanja, medtem ko za prvi in drugi razred ostaja opisno, kot je bilo določeno z uvedbo devetletke.

Nič več "vzgojni"

Kot drugo novost je minister omenil drugačno poimenovanje vzgojnih predmetov, ki bodo po novem brez oznake "vzgojni" in bodo odslej navedeni kot šport, likovna umetnost, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura ter etika.

Preizkus znanja obvezen tudi za šestošolce

Poleg devetega razreda bo po novem nacionalni preizkus znanja (NPZ) obvezen tudi za učence šestega razreda, je pojasnil Pikalo in dodal, da se za srednje šole kot tuji jezik uvaja kitajščina, in sicer za tiste šole, ki ga želijo uvesti.

Poudaril je, da je šolski sistem eden od najstabilnejših pri nas tudi v času krize oziroma da deluje od vseh sistemov najbolj optimalno v okviru razpoložljivih sredstev.

Komentarjev 2
  • Oxxo 14:26 30.avgust 2013.

    A naši šolniki oz. pristojno ministrstvo ve kaj dela? A so otroci poizkusni zajčki???So izdelane kakšne projekcije in analize predno se gre v spremembe?Je izdelan kakšen konkreten načrt uveljavljanja sprememb za več kot 12 mesecev?Podobno stanje ...prikaži več vlada pri projektih cetno-prometne varnosti, kjer se mesečno spreminjajo državni "dolgoročni" ukrepi. Skratka = "glupi ste ko točak"!

  • mph 13:45 30.avgust 2013.

    Hja, če bi bil sam šestošolec letos, si seveda te spremembe ne bi želel. :-) Vsak test je po svoje kar velik stres, še posebaj za tiste, ki niso ravno odličnjaki in ki nimajo sreče, da imajo starše ali sorodnike, ...prikaži več ki se lahko z njimi primerno ukvarjajo. Je pa res, da se z univerzalnimi testi (ki bi jih morale nadzirati neodvisne komisije) nadzira med drugim predvsem nivo šole.