Slovenija
17 ogledov

Številne prehitre prekinitve zdravljenja

V lekarnah bodo ta teden na voljo informativne zloženke, zaposleni pa bodo nudil Žurnal24 main
Ob začetku Tedna zdravja v lekarnah lekarniška zbornica opozarja na pravilno uporabo antibiotikov. Stanje v Sloveniji sicer ni kritično, a določene nepravilnosti so še vedno (pre)pogoste.

"Pomembno je, da ljudje antibiotike uporabljajo na način, ki jim ga predpiše zdravnik. Predvsem naj se držijo ure. Če navodil ne upoštevajo, lahko pride do podaljševanja bolezni. Precej je takih, ki prehitro prekinejo zdravljenje. Včasih priznajo, da imajo doma antibiotike, ki so jim ostali od prejšnje bolezni, in jih samovoljno vzamejo ali celo komu dajo," nam pove Bojan Madjar, koordinator projekta Vprašajte o svojem zdravilu pri Lekarniški zbornici Slovenije (LZS).

Na anketno vprašanje Ali se vedno natančno držite zdravnikovih navodil za uporabo antibiotikov? vas je 80 odstotkov odgovorilo pritrdilno.

Ob tem poudarja, da moramo antibiotike vedno vreči stran, tudi če nam ostanejo in rok uporabe še ni potekel. "Vedno je treba iti na pregled k zdravniku," pravi. Kot opaža, sicer v zadnjih letih trend predpisovanja antibiotikov upada, kar je zagotovo spodbudno dejstvo. "Rekel bi, da se zdravniki zavedajo te problematike in to upoštevajo. Nekateri pa še pravijo, da doživljajo pritiske s strani bolnikov – včasih grozijo celo s tožbami, če jim nočejo predpisati antibiotikov. Tudi v lekarnah se dogaja podobno, kar pomeni, da nekaj manevrskega prostora na tem področju še imamo v Sloveniji," zaključi Madjar.

Kar pa se tiče drugih zdravil, v LZS spodbujajo, naj vsaj enkrat na leto pregledamo, katera so še uporabna, katera pa spadajo med odpadna zdravila. Prinesete jih lahko v lekarne ali na druga mesta, kjer se zbirajo odpadna zdravila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.