Slovenija
21 ogledov

Številni ne vedo, da so okuženi

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Svetovni dan hepatitisa. Na infekcijski kliniki se lahko danes do 18. ure brezplačno testirate. Vsak dvanajsti okužen s hepatitisom B ali C.

Ob svetovnem dnevu hepatitisa na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja se lahko brezplačno testirate na okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Testiranja potekajo od 15. do 18. ure.

V Evropi zaradi hepatitisa C vsako leto umre dvakrat več ljudi kot zaradi aidsa.

Problematični nemi prenašalci
Medtem ko sta hepatitisa A in E bolezni potnikov, ki potujejo v endemična področja in jih hitreje odkrijejo, večjo težavo predstavljata hepatitis B in C. Slednja lahko tiho povzročita odpoved delovanja jeter in raka na jetrih, z njima pa je okuženih vsaj 550 milijonov ljudi.

Južna Afrika: 15 odstotkov prebivalcev je okuženih z virusom hepatitisa B, 18 odstotkov pa s HIV.

S hepatitisom B je bila okužena denimo tudi 28-letna poročena mati, ki je letos prišla na testiranje na infekcijsko kliniko. Tam so odkrili, da je okužena s hepatitisom B. Dobila ga je od moža, sicer njenega edinega spolnega partnerja. Mož, nemi prenašalec virusa, je kasneje priznal, da je imel v tujini nezaščitene odnose. Tako je izkušnjo bolnice opisala Mojca Matičič z ljubljanske infekcijske klinike. Bolnica je sicer kasneje ozdravela, a vsi nimajo te sreče. Proti hepatitisoma A in B se je mogoče cepiti, cepiva proti hepatitisu C pa ni.

Najmlajši Slovenec, ki je za hepatitisom zbolel leta 2008, je bil star 16 let.

Z virusom hepatitisa B ali C je okužen vsak 12. Zemljan. Pri nas je s hepatistisom C okuženih manj kot pol odstotka prebivalstva.

Dosedanjih akcij anonimnega testiranja se je udeležilo že več kot 3100 ljudi. Povsem naključno so odkrili 70 okuženih oseb, od katerih tretjina ni navajala nobenega znanega dejavnika tveganja za okužbo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.