Slovenija
744 ogledov

Številni Slovenci se naposled vračajo v domovino

koronvairus vojakinja Epa
Kopica slovenskih državljanov je zaradi nenadnega izbruha koronavirusa obtičala zunaj meja matične domovine. Številni med njimi se bodo zdaj lahko končno vrnili domov.

Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi epidemije koronavirusa. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti, so za STA povedali na zunanjem ministrstvu.

V Maroku je za konzularno pomoč pri povratku zaprosilo 16 Slovencev. Vsi so tudi na letalu, ki potuje v Budimpešto. Od tam pa bodo potem slovenske državljane v domovino peljali z organiziranim prevozom, so povedali na MZZ, ki so akcijo vračanja uspeli izvesti v tesnem sodelovanju z madžarskim zunanjim ministrstvom ter slovenskim veleposlaništvom v Parizu, ki je pristojno tudi za Maroko, ter madžarskim veleposlaništvom v Maroku.

Zjutraj ob 6. uri je z letališča v Pragi odpeljal avtobus s slovenskimi potniki, ki so imeli zaradi zaprtih meja težave pri vrnitvi s Kanarskih otokov. Na tem avtobusu je 12 slovenskih državljanov. MZZ je njihovo vračanje uspešno koordiniralo s češkimi kolegi, tesno pa sta sodelovali tudi slovenski veleposlaništvi v Madridu in Pragi.

Proti Srbiji pa je okoli 9. ure iz Ljubljane odpeljal avtobus s srbskimi državljani, ki se želijo vrniti v svojo domovino. Isti avtobus pa bo potem predvidoma popoldne iz Beograda odpeljal skupino slovenskih državljanov. Na avtobusu naj bi bilo 12 Slovencev ter dva Slovaka, so še pojasnili na MZZ.

Ministrstvo je tudi opozorilo, da kot eno redkih letališč v Evropi še deluje letališče v Zagrebu. Hrvaška družba Croatia airlines danes še leti v Frankfurt, München, Amsterdam, Bruselj, Pariz, Zürich in Sarajevo. Že v petek ne bo več povezave s Frankfurtom, možne pa so tudi izredne spremembe, opozarjajo na MZZ in svetujejo vsem potnikom, naj obvezno let preverijo pri prevozniku.

Zunanje ministrstvo je že v začetku tedna pozvalo vse Slovence v tujini, naj se jim javijo in registrirajo, še posebej če potrebujejo pomoč pri vračanju v domovino. Temu pozivu je sledilo več kot 650 posameznikov. Skoraj polovica jih je v državah Evropske unije, skoraj tretjina pa v državah Bližnjega vzhoda, Azije in Rusiji.

Zaenkrat ni nihče od teh, ki so se registrirali, v kakšnih težavah. Vsi so na varnem. Za vse, ki potrebujejo pomoč, pa vsak dan skrbi posebna "konzularna krizna celica" na ministrstvu, v kateri vsak dan deluje od 15 do 20 zaposlenih.

Težav z vračanjem v domovino pa nimajo le Slovenci. Skupno naj bi nekje na poti obtičalo okoli 80.000 državljanov članic EU, je poročal Radio Slovenija.

Komentarjev 3
  • leydi 13:19 19.marec 2020.

    Pozdravljeni ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com 

  • leydi 13:18 19.marec 2020.

    Pozdravljeni ponudba za posojilo med zasebnimi resnimi v 72 urah.Dajem resna in zanesljiva zasebna posojila v razponu od 2.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 2%. Če vas to zanima, me kontaktirajte po mojem e-pošti: marialeydi06@gmail.com 

  • Pepe007 10:38 19.marec 2020.

    Če so v Evropi in počakajo na normalizacijo razmer, jim verjetno ne bo hudega.