Slovenija
12 ogledov

Število brezposelnih poskočilo za četrtino

Aprila so delodajalci prijavili le 11.964 prostih delovnih mest, kar je najmanj Žurnal24 main
Število brezposelnih je v štirih mesecih poskočilo za četrtino. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec aprila prijavljenih 82.832 brezposelnih oseb, kar je štiri odstotke več kot marca.

V letošnjih prvih štirih mesecih se je število iskalcev zaposlitve povečalo že za 16.593 oziroma za 25,1 odstotka, so sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje. Aprila se je v evidenco brezposelnih oseb na novo prijavilo 9468 oseb, kar je 6,5 odstotka več kot marca. V prvih štirih mesecih skupaj pa se je na zavodu na novo prijavilo 39.407 brezposelnih oseb oziroma 93,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Med novoprijavljenimi osebami je bilo največ brezposelnih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, najbolj pa se je povečal priliv brezposelnih zaradi stečajev in trajno presežnih delavcev. Brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas se je prijavilo 17.463 (+100,6 odstotka), trajno presežnih delavcev 8075 (+210,6 odstotka), brezposelnih zaradi stečajev pa 2296 (+262,7 odstotka).

 

Zaposlovanje

Povpraševanje po delavcih se je najbolj zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih, prometu in skladiščenju, trgovini ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V predelovalnih dejavnostih se je število prostih delovnih mest najbolj zmanjšalo v kovinski, strojni, elektro in pohištveni industriji, proizvodnji izdelkov iz gume in plastičnih mas ter proizvodnji motornih vozil, prikolic in polprikolic.

Največ brezposelnih na območju Nove Gorice
V zadnjem mesecu se je število brezposelnih povečalo na območju vseh služb zavoda z izjemo murskosoboške. Največje povečanje števila brezposelnih je beležila območna služba Nova Gorica, kjer je število brezposelnih v prvih štirih mesecih poskočilo že za 39,6 odstotka. Zaradi obsežnejšega prijavljanja presežnih delavcev in tistih, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas, se še naprej spreminja struktura brezposelnosti ter skrajšuje povprečni čas brezposelnosti. Povečujejo se deleži brezposelnih moških, mlajših od 40 let, trajno presežnih delavcev ter brezposelnih zaradi stečajev.

Medtem ko se dotok novih brezposelnih oseb povečuje, so zaposlitvene možnosti skromnejše, zato se je od skupno 22.814 brezposelnih, ki jih je zavod letos odjavil iz evidence, zaposlilo 13.152 oseb, kar je 17,9 odstotka manj kot pred letom. Negotove gospodarske razmere od jeseni vplivajo tudi na povpraševanje delodajalcev po delavcih. Aprila so delodajalci prijavili le 11.964 prostih delovnih mest, kar je najmanj letos. Številka je za 15,5 odstotka nižja kot marca in za 44,7 odstotka nižja kot aprila lani.

V prvih štirih mesecih se je povpraševanje po delavcih glede na primerljivo lansko obdobje zmanjšalo za 39,8 odstotka na 52.087 prostih delovnih mest. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je na predhodno prijavljenih prostih delovnih mestih letos zaposlilo 37.531 oseb oziroma 33,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.