Slovenija
20 ogledov

Število mest na humanistiki morajo znižati

slovenija 21.03.11,  Ziga Turk, Okrogla miza Slovenske tiskovne agencije, STA ob Anže Petkovšek
Rektorji univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem Stane Pejovnik, Danijel Rebolj in Dragan Marušič so danes na ministra Žigo Turka naslovili javno vprašanje glede namena porabe dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo. Pričakujejo pa tudi pojasnila glede dopisa, da naj popravijo prihodnji razpis za vpis v programe visokega šolstva.

Potem ko je DZ za proračun 2013 sprejel dopolnilo, ki namenja visokemu šolstvu dodatnih 16 milijonov evrov, rektorji slovenskih javnih univerz ministra za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žigo Turka javno sprašujejo, ali bo upošteval sklep DZ in namenil celotnih dodatnih 16 milijonov evrov za izvedbo študijskih programov visokega šolstva.

Kot so danes sporočili iz kabineta rektorja Univerze v Ljubljani, je namreč Turk po sprejetju tega amandmaja večkrat v javnosti nakazal, da namerava "ta dodatna sredstva porabljati po lastni presoji in ne za visoko šolstvo".

Pričakujejo pojasnila tudi glede vpisov

Javne odgovore in pojasnila pa rektorji univerz od ministra Turka pričakujejo tudi glede dopisa, ki so ga v petek, 21. decembra, popoldne prejeli z ministrstva in v katerem to predpisuje univerzam, kako naj popravijo razpis za vpis v programe visokega šolstva za študijsko leto 2013/2014.

Kot so sporočili rektorji, ministrstvo v dopisu univerze poziva, da jim posredujejo nove sklepe o razpisu mest za prihodnje šolsko leto, ki bodo pri rednem študiju upoštevali usmeritve o znižanju števila mest. Kot navaja ministrstvo, je treba število mest na študijskih programih s področja humanistike in umetnosti zmanjšati za 20 odstotkov glede na leto 2012/13, pri čemer je poudarek na humanistiki.

Za enak odstotek je treba po navedbah ministrstva zmanjšati tudi število mest na študijskih programih s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved, medtem ko je treba na obstoječi ravni iz študijskega leta 2012/13 ohraniti število mest na študijskih programih s področja naravoslovja, matematike in računalništva, s področja tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva ter s področja zdravstva in sociale.

Rektorji ob tem navajajo, da so vsi roki za pripravo razpisa za vpis potekli in da so razpis sprejeli senati univerz, ki ga brez resne analize ne morejo spreminjati. "Tudi in predvsem zaradi tega, ker bi spreminjanje zaradi nedomišljenega zunanjega posega dejansko za univerze pomenilo akt samoodpovedovanja avtonomiji," so zapisali rektorji.

Ministra ob tem sprašujejo, ali se zaveda, da ta zahteva ni narejena na osnovi celovite analize in da nima zakonske podlage. Zanima pa jih tudi, ali je ministrstvo takšne zahteve poslalo tudi zasebnim, koncesioniranim visokošolskim zavodom.

Komentarjev 2
  • zztop 22:16 23.december 2012.

    Vse naše politike in župane je potrebno vpisat v smer humanistike in je obstoj te smeri je zagotovljen, saj je nikoli ne bi končali! U, pozabil sem , da so špecijalci za prepisovanje in pokupovanje pri diplomah. Sorry, sem na ...prikaži veča polni brcnil mimo. :)

  • feferon 19:12 23.december 2012.

    Normalno! Tisti, ki ste proti temu, pošljite študentu humanistike denar za šolanje in da jih čaka zaposlitev pri vas...