Slovenija
48 ogledov

Število otrok, ki bodo upravičeni do subvencioniranega kosila, se bo povečalo

Šolsko kosilo Profimedias
Spremembe bodo najverjetneje uveljavljene šele z novim letom

S prvim januarjem prihodnje leto bodo subvencionirano kosilo v višini 70 odstotkov dobili tudi otroci iz drugega dohodninskega razreda otroškega dodatka, kar pomeni  od 180, 97 eurov do 301,62 eurov mesečnega prihodka na člana družine, 40 odstotno bo subvencionirano osnovnošolsko kosilo za otroke iz tretjega dohodninskega razreda otroškega dodatka, kar pomeni od 301,62 eurov do 361,95 eurov mesečnega prihodka na člana družine.

Taka dopolnila so danes prejeli poslanci državnega zbora

Brezplačno za prvi dohodkovni razred

V celoti bo šolsko kosilo subvencionirano, torej brezplačno za otroke iz prvega dohodkovnega razreda. V prvem dohodkovnem razredu so sicer družine, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 181 evrov.

Zakonski predlog ZL in ZaAB - vložili sta ga junija - je bil radodarnejši. Po njem bi se cenzus zvišal z 18 odstotkov neto povprečne plače na 36 odstotkov. S tem bi bili do popolnega subvencioniranega kosila poleg tistih iz prvega dohodkovnega razreda pri otroškem dodatku upravičeni tudi vsi iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Tako rešitev skušata ZL in ZaAB ponovno vpeljati z dopolnilom, ki sta vložili pred sejo DZ, a najverjetneje bosta tudi tokrat ostali brez podpore koalicije.

Spremembe sredi leta

Poleg tega ZL, ZaAB in NSi tudi na sejo DZ prihajajo z dopolnilom, da naj bi višji cenzus začel veljati že z začetkom novega šolskega leta, torej 1. septembra. Koalicijska večina že na odboru take rešitve ni podprla, je pa umaknila svoje dopolnilo, ki je predvidevalo uveljavitev sprememb šele s 1. marcem.

Tudi v današnji predstavitvi stališč je bilo slišati očitke na račun koalicije, ker ne podpre rešitve, ki bi zagotovila brezplačno kosilo za otroke iz vseh treh najnižjih dohodkovnih razredov. Koalicija bi po mnenju ZL in ZaAB morala za uveljavitev take rešitve, ki bi letno zahtevala okoli 15,5 milijona evrov, izkazati le dovolj politične volje.

"Upoštevati je treba finančne zmožnosti"

Pod pragom revščine živi kar 55.000 otrok, stanje pa je iz leta v leto slabše, so opozorili poslanci ZL in ZaAB. Z uveljavitvijo zakonske spremembe 1. septembra bi se razbremenilo socialno ogrožene družine, pa tudi vzgojno-izobraževalne zavode in centre za socialno delo, saj se jim ne bi naložilo dvojnega ugotavljanja upravičenosti do subvencioniranega kosila - ob začetku šolskega leta in še nato ob uveljavitvi spremembe, je dejal Luka Mesec (ZL).

Iz koalicije je prišlo opozorilo, da je pri dobrem namenu žal treba upoštevati tudi finančne in organizacijske zmožnosti. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • dragec 10:11 18.julij 2015.

    Hvala vam lepa, naša umazana oblast.