Slovenija
40 ogledov

Število zasvojencev s heroinom raste

Analize so pokazale, da je bilo v Celju do leta 2005 največ uporabnikov heroina. Žurnal24 main
Na Celjskem letos znova beležijo rast uporabnikov heroina, ki jih je skoraj toliko kot uporabnikov marihuane.

Po besedah predstavnice Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od drog Celje Veronike Jazbec imajo trenutno na nadomestni terapiji 200 odvisnikov, leta 1995 pa jih je bilo le šest. Analize so pokazale, da je bilo v Celju do leta 2005 največ uporabnikov heroina, do leta 2007 se je razmerje med uporabniki heroina in marihuane uravnovesilo, nato pa so v letih 2008 in 2009 prevladovali uporabniki marihuane.

Po zadnjih dostopnih podatkih je bilo v programih za odvajanje od mamil obravnavanih največ oseb, ki so prehajale iz osnovne v srednjo šolo, je dejala Jazbečeva. Okrog 62 odstotkov tistih, ki so poiskali pomoč, je uživalo marihuano, preostali pa so kombinirali marihuano z drugimi dovoljenimi in prepovedanimi drogami. Trenutno je v programe rehabilitacije za odvajanje od mamil vključenih okrog 70 zasvojencev.

Direktorica Javnega zavoda Socio Suzi Kvas je predstavila terensko delo z uživalci drog, ki je namenjeno zmanjševanju škode pri uživanju drog. "Bistvena značilnost in prednost tega načina dela je v tem, da se izvaja v okolju, kjer uporabniki živijo, kar zagotavlja vpogled v realno stanje. Velika vrednost omenjenega pristopa je tudi v tem, da se s tem načinom dela zajema tudi tista populacija uživalcev drog, ki ni vključena v noben program ali ustanovo in pravzaprav nima stikov s programi pomoči."

V zasvojenost zaradi radovednosti
Po besedah Jazbečeve mladostniki začnejo z uporabo marihuane v prepričanju, da ta ni nevarna, čeprav so pri vrstnikih opazili zasvojenost, povzročeno prav z marihuano. Poudarila je še, da mladi ne gredo v zasvojenost zaradi slabih razmer v družini, temveč zaradi radovednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.