Slovenija
38 ogledov

Štibar Zlatarjevo oprali krivde in imenovali za v.d. direktorico

janez remškar, andrej pitako Boštjan Tacol
Nova vršilka dolžnosti direktorja onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisić upa, da bo Erik Brecelj ostal na inštitutu.

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) je za v. d. direktorico soglasno imenoval Zlato Štiblar Kisić, dosedanjo svetovalko Janeza Remškarja.  Razpis za novega direktorja bo objavljen 9. decembra. 

Postopek za odpoved njenega delovnega razmerja, ki ga je zaradi domnevno spornega izplačila nadur sprožil Janez Remškar, so ustavili, saj so ugotovili, da je za to odgovoren sam Remškar,  saj je on tisti, ki je Štiblar Kisićevi kot odgovorna oseba v bolnišnici odredil nadurno delo in tudi podpisal opravljene nadure za izplačilo. Poleg tega je Remškar postopek zoper Štiblar Kisićevo sprožil, ko je bil že v postopku razrešitve, je danes še ugotovil svet zavoda.

Slovenija 19.12.2013 onkoloski institut, hisna preiskava na upravi klinicnega ce | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Upam, da bo Brecelj ostal"

Štiblar Kisičeva je imenovana za eno leto, primopredaja, ki bo še danes pa bo pisna. "Ljudje morajo biti obveščeni, se pogovarjati in sodelovati. Stanje na inštitutu v zadnjem času je konfuzno, ljudje se obremenjujejo s stvarmi, ki niso pomembne. A bolniki in svojci so lahko brez skrbi, delo poteka strokovno in profesionalno. Razprtije ne bodo vplivale na njihovo obravnavo," pravi Štiblar Kisičeva. Glede Erika Breclja upa, da bo ostal na inštitutu in ne bo več delal pod takim pritiskom kot v zadnjih mesecih. Kot je znano, je Štiblar Kisičeva pripravila analizo delovanja Erika Breclja, na podlagi katere je Remškar začel njegovo razrešitev, pravnica pa je kasneje dejala, da kršitve niso bile dovolj močne za odpoved delovnega razmerja. 

Brecelj: v ozadju je nekdo močnejši od Remškarja

Brecelj pravi, da bo na OI ostal pod določenimi pogoji, njegova odločitev pa bo odvisna od odgovorov, ki jih pričakuje od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. "Te težave, ki so se dogajale intenzivno zadnji mesec ... Remškar ni človek, ki bi delal samostojno. Treba razčistiti zadeve iz preteklosti in ugotovit, kdo je odgovoren, predvsem pa ugotoviti, kdo so bili tisti, ki bi morali odreagirati. Če se to ne bo zgodilo, menim, da nima smisla se še truditi za kar koli, ker je očitno nekdo v ozadju, ki je močnejši od vsakokratnega direktorja in ministra za zdravje," je dejal Brecelj.

"Na ministrstvu je treba pogledati, kaj se je dogajalo. Če bodo želeli, bom tudi direktno pokazal, kam naj pogledajo. Prišli smo tako daleč, da krivci za pretekla dogajanja obsojajo tiste, ki so na to opozarjali," še pravi Brecelj. 

(Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Remškar: Gre za notranje interese in medijsko podporo

"Menim, da sem svoje delo tako kot vedno doslej opravil pošteno. Nisem žrtev, ampak četrti med direktorji onkološkega inštituta, ki je zaradi medijske podpore padel in nekdo v tej hiši je zaradi medijske podpore postal nedotakljiv," glede svoje razrešitve pravi Janez Remškar.

Remškar je prepričan, da svet zavoda danes ni imel pristojnosti razpravljati o suspenzu svetovalke generalnega direktorja za pravno področje Zlate Štiblar Kisić."O tem lahko odloča samo sodišče. Sklic seje je bil namenjen izključno temu, da se prepreči za jutri dogovorjen zagovor zaradi kršenja oz. potencialno kaznivega dejanja v zvezi z njenimi nadurami," je prepričan Remškar, ki se sprašuje, kako je mogoče, da še vedno ni prejel sklepa vlade o njegovi razrešitvi. Vlada je bila po njegovi oceni pod takim medijskim pritiskom, da ni imela druge možnosti, kot da se je odločila tako, kot se je.

"Pokazal bo čas"

Poudarja, da se ne bo oklepal mesta generalnega direktorja, a je prepričan, da je v svojem delovanju korektno in po svojih najboljših močeh deloval v prid bolnišnici in skrbel, da je je bilo vse delo opravljeno, da bolnišnica ni imela izgube. Glede očitkov sveta zavoda, da ni nič naredil za nadaljevanje preventivnega programa Dora, je znova nanizal vse aktivnosti, ki so se začele od sprejema nove strategije dalje. Meni, da je svoje delo kot vedno doslej opravil pošteno, "čas pa bo pokazal, kdo in koliko je imel prav".

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • primorka 14:25 21.oktober 2015.

    Gospod Brecelj vsaka vam čast, čeprav vaša situacija je zelo težka, ker ste zadeli v sršenje gnezdo. Za tako "rošado" je pa res potrebno imeti j.....Tudi jaz upam,da vam uspe !Remškar, ti pa si ena velika podgana !!!

  • maresem 14:12 21.oktober 2015.

    g. Brecelj je zakon. Upam, da mu uspe.

  • wingspan15 13:58 21.oktober 2015.

    G, Demšar, se mi zdi, da ste malo pomešali stvari. Za g. Brecljem stojijo njegovi pacienti in seveda tudi pretežen del Slovencev . To pa zato, ker je na prvem mestu človek z veliko zaćetnico, pa izjemen kirurg in zdravnik. ...prikaži več Snobizem mu je tuj, zato je tudi obelodanil svinjarije, ki so se dogajale vrsto let, tudi pod vašim vodstvom. Kaj pa ste vi do sedaj naredili?