Slovenija
23 ogledov

"Stik bodo določili arbitri"

"Referendum je skoraj brezpredmeten. Tudi če ne bi uspel, druge možnosti kot med Žurnal24 main
Janša: Tak sporazum bi lahko sprejela katerakoli vlada. Juri: Sporazum o arbitraži ni čarobna palica.

 

"Kot predsednik stranke in vlade vas prosim in pozivam, da se udeležite referenduma 6. junija in glasujete za arbitražni sporazum. Ko se boste tako odločali, se boste odločali za nekaj dobrega," je danes v Kopru dejal premier Borut Pahor. Uveljavitev arbitražnega sporazuma bo po njegovem mnenju prva in najpomembnejša strukturna reforma vlade.

Med obiskom poslanske skupine SDS na Celjskem je prvak stranke Janez Janša dejal, da bi tak sporazum lahko sprejela katerakoli vlada.

Premier Borut Pahor je v petek ob predstavitvi desetih razlogov za arbitražni sporazum dejal, da je Janša ljubosumen, ker je tej vladi uspelo nekaj, kar prejšnji ni. ''Tako lahko govori nekdo, ki mu je zmanjkalo argumentov,'' se je na te besede odzval Janša.

Ni čarobne palice
"Sporazum o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško ni čarobna palica ali zlata ribica, s katerima bi lahko uresničili vse naše želje ali sanje,"
je svojo pripovedko v prid arbitražnemu sporazumu začel Franco Juri.

Poslanec koalicijske stranke Zares je prepričan, da je sporazum le pot do mirnega in najbolj korektnega načina reševanja mejnega spora dveh sosednjih držav, ki sta po 19 letih ugotovili, da se o racionalnem kompromisu  sami nista sposobni dogovoriti. "Za to potrebujeta tretjega razsodnika in njegovo arbitražo. Arbitri bodo izbrani ob enakopravnem odločanju držav v sporu," dodaja.

"Stik z odprtim morjem bodo določili arbitri"
Sporazum izrecno navaja, da bodo arbitri določili stik slovenskega morja z mednarodnimi vodami. Ta navedba je zelo pomembna, saj tudi formalno razveljavi enostransko razglasitev hrvaške ekološko-ribolovne cone in nedvoumno potrjuje obstoj odprtega morja na Jadranu ter pravico Slovenije do neposrednega stika z njim, dodaja poslanec.

"Rupel je dokazal praznino"
Juri je bil posebej kritičen do nekdanjega ministra Dimitrija Rupla, saj zatrjuje, "da je sedanji uslužbenec MZZ-ja v nedavnem televizijskem soočenju z ministrom Samuelom Žbogarjem v imenu SDS dokazal praznino in protislovnost argumentov nasprotnikov sporazuma".

Rupel je najprej trdil, da je in mora biti naša morska meja nič manj kot južna razmejitev sicer neuresničenega maloobmejnega sporazuma, SOPS (nekje na višini Poreča/Vrsarja), hkrati je oporekal v sporazumu zapisani določitvi stika (junction) z odprtim morjem, na koncu pa protislovno povedal, da je najboljša rešitev sporazum Drnovšek-Račan, še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.