Slovenija
16 ogledov

Štipendije kot grožnja

Pogovor v živo s Kotolenkom (v sredini) je prejšnji teden spremljalo 80 ljudi, S Žurnal24 main
Malo delo. Minister se boji, da brez malega dela ne bo denarja za štipendije. Šos: Populistična grožnja.

Minister za delo Ivan Svetlik je ponovil, kar je prejšnji teden povedal že Zoran Kotolenko z ministrstva: “Če zakon o malem delu ne bo sprejet, je vprašanje, ali ima država dovolj sredstev, da bi v celoti realizirala to, kar načrtuje s štipendijskim zakonom.”

Erjavčeva zamera
DeSUS. Podporo zakonu je včeraj izrekel tudi Karl Erjavec, predsednik DeSUS. Meni, da bo zakon preprečil izkoriščanje študentov in upokojencem omogočil zakonit zaslužek. Svetliku zameri, da mu malega dela in pokojninske reforme ni uspelo uskladiti s socialnimi partnerji, zato so te reforme po njegovem mnenju obsojene na neuspeh.

V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) trdijo, da gre za populistično zavajanje, kajti “državne in Zoisove štipendije v nobenem primeru niso odvisne od izida referenduma, saj se financirajo iz državnega proračuna”.

Brez rezervnega scenarija
Svetlik je v pogovoru v živo na vprašanje enega izmed državljanov, kaj bo vlada storila, če zakon pade, odgovoril, da bodo morali o tem še razmisliti. “Anomalije moramo urediti, kako in kako hitro, pa bo stvar premisleka po tem. Za zdaj se s tem vprašanjem nismo ukvarjali,” je dejal.

Neuradno pa sta zakrožila dva rezervna scenarija. Ob morebitnem padcu zakona naj bi vlada poskušala s spremembo zakona o skupnosti študentov zmanjšati moč Šosa, po drugi različici pa dodatno obdavčiti študentsko delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.