Slovenija
50 ogledov

Štipendije za deficitarne poklice: Lani več tisoč, letos le nekaj sto vlog

Šola Profimedias
Lani je vlogo za tisoč razpisanih štipendij oddalo okoli tisoč dijakov, letos le slabih sedemsto. Vsi, ki izpolnjujejo pogoje, imajo časa še do torka.

Dijaki prvih letnikov srednjega poklicnega izobraževanja, ki se izobražujejo za deficitarne poklice, lahko še do torka oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za tekoče šolsko leto. 

Lansko leto so zaradi ohlapnih pogojev oz. pravila "kdor prej pride prej melje" za tisoč razpisanih štipendij prejeli okoli šest tisoč vlog, letos pa do sedaj le nekaj sto. "Do današnjega dne smo prejeli 680 vlog za štipendijo za deficitarne poklice," pojasnjuje Urška Ježovnik z Javnih skladov za razvoj kadrov in štipendije.

Izbrani poklici

Štipendije so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. To so kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, mesar, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar in dimnikar.

Vlogo je potrebno oddati med 15. in vključno 20. septembrom, sicer bo zavržena, ni pa, tako kot je bilo to lansko leto za pridobitev štipendije odločilen le čas oddaje vloge.

Pogoji ostrejši kot lani

Letos lahko za štipendijo v višini 100 evrov mesečno zaprosi dijak, ki je vpisan 1. letnik enega od izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanje ter izpolnjevati še nekatere druge pogoje, kot so, da so bili v izobraževalnem program vpisani pred 22. letom starosti,  niso v delovnem razmerju, ne prejemajo kadrovske štipendije

Če bo vlagateljev več, kot je razpisanih štipendij, bodo imeli prednost tisti, ki bodo imeli višjo povprečno oceno in oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.