Slovenija
81 ogledov

Štipendije za deficitarne poklice: "Nekateri v vrsto ob pol štirih zjutraj."

Vrsta bralka
Zaradi pravila:"tisti, ki med prvimi odda vlogo, štipendijo tudi dobi," so se nekateri v vrsto postavili ob pol štirih zjutraj.

Ob prenovljenem razpisu dopoldne na Skladu za razvoj kadrov in štipendiranje ni bilo večje gneče, razen ob devetih zjutraj, ko se je začelo sprejemanje vlog: "Nakateri so bili tukaj že ob pol štirih zjutraj", nam je povedal varnostnik v stavbi Slovenijalesa, kjer je domuje sklad in dodal, da takšne gneče, kot je bila prvič, danes pri njih niti približno ni bilo.

Če se jih je prvič nabralo okoli tistoč, jih je danes zjutraj, z namenom čimprejšnje oddaje vloge, ker pač še vedno velja pravilo: "kdor prvi pride, prvi melje", v avli in pred vrati čakalo "le" 140: "Obdelali smo jih v šestih minutah," nam je dejala ena od uslužbenk sklada, kjer so se na tokratni prenovljeni razpis bolje pripravili.  

Na poštah večja gneča

Prosilci so imeli namreč teden dni časa, da izpolnijo obrazec z vsemi potrebnimi podatki. Očitno se je večina od 18.000-tih dijakov, vpisanih na deficitarne programe, odločila, da prošnjo pošlje po pošti, tako da bodo na skladu imeli prve dni prihodnjega tedna ogromno dela, saj bo treba vse te vloge pregledati in razvrstiti glede na čas oddaje vloge.

"Vloge se obravnavajo po vrstnem redu glede na čas oddaje popolne vloge, kar pomeni, da bodo vloge, ki bodo izpolnjevale pogoje razpisa izbrane po vrstnem redu glede na datum in uro vložitve posamezne popolne vloge, do porabe sredstev," nam je pojasnila Neva Pipan s Sklada za štipendiranje in razvoj kadrov.

Preberite še: 

Štipendije za deficitarne poklice: Se bo zgodba ponovila?

Komentar: Prerivaj se in vzemi, kar moreš

Veliko vlog oddanih istočasno

"Če bo istočasno (na isti dan in ob isti uri) prispelo več popolnih vlog in bo njihova skupna vrednost presegala še razpoložljiva sredstva tega razpisa (milijon evrov, oziroma tisoč štipendij), se za odločitev o upravičencih do porabe sredstev uporabi razmejitvena merila,"  nam je na vprašanje, kdo bo na koncu izbran, pojasnil direktor sklada Franc Pristovšek in dodal, da bo pri tem odločal vpis v nižji letnik izobraževalnega programa, oziroma višja povprečna ocena v predhodnem šolskem letu, višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole, če vlagatelj letos prvič prehaja na srednješolsko izobraževanje, sicer pa višja povprečna ocena strokovnih predmetov.

Primer, kako se bo izbralo prosilce

1. ob 9:00 sklad prejme 312 popolnih vlog, ki izpolnjujejo pogoje – vsem se dodeli štipendija (ne glede na letnik vpisa)

2. ob 9:01 sklad prejme nadaljnjih 500 popolnih vlog, ki izpolnjujejo pogoje – vsem se dodeli štipendija (ne glede na letnik vpisa)

3. ob 9:02 sklad prejme še 400 popolnih vlog, ki izpolnjujejo pogoje, sredstev pa je na voljo le še za 188 kandidatov – za teh 400 vlog se uporabi razmejitvena merila tako, da se med njimi izbere 188 kandidatov (opis postopka v nadaljevanju), ostale vloge se zavrnejo, ker so bila sredstva porabljena 

4. vloge, prejete od 9:03 dalje, se zavrnejo, ker so bila sredstva porabljena

Tudi na poštah so se pripravili

"Na Pošti Slovenija smo se dobro pripravili na pričakovano gnečo v zvezi z oddajo vlog za štipendije za deficitarne poklice," nam je na vprašanje o jutranji gneči na poslovalnicah odgovorila Megi Jarc s Pošte Slovenija in dodala, da so poslovalnice dobile navodila (550 jih imamo po Sloveniji) o odprtju vseh delovnih okenc, na katerih se opravlja sprejem pošiljk.

Ob prvem razpisu prihajalo do goljufij 

"Ob tem poudarjamo, da so pošte v skladu s prejetimi navodili opravile sprejem teh pošiljk (vlog) le na okencu, v prisotnosti pošiljatelja, sprejem pošiljk na zalednih delovnih mestih ali kakorkoli drugače, ni bil dovoljen," je na naše vprašanje o preprečitvi goljufij, ki so se dogajale ob prvem razpisu, odgovorila Jarčeva.

Na Žurnalu smo namreč poročali, da naj bi ob prvem, pozneje razveljavljenem razpisu, na pošti nekomu vnaprej natisnili elektronsko znamko z uro oddaje le nekaj minut čez deveto, oziroma, nekdo je vlogo za štipendijo uradno oddal, dobro uro preden je bila sploh objavljena na spletu.

O domnevnem podkupovanju

"Čakam v vrsti na pošti v okolici Celja za odajo vloge, ko mi je uslužbenec dejal, da mora najprej oddati vlogo gospoda, ki mu je priložil 40 evrov, češ, da nima časa čakati v vrsti, medtem, ko je v službi," nam je zjutraj sporočil dijak Aleš in ob tem dodal: "Sramota in goljufija, pa še podkupovanje."

Na navedbe dijaka o domnevnem podkupovanju, oziroma morebitni prijavi o tem, na pošti odgovarjajo: "V zvezi s sporočilom dijaka naj navedemo, da doslej nismo prejeli nobene prijave, prav tako v sporočilu ni nobenih podatkov, da bi lahko zadevo preverili. Naši zaposleni morajo dosledno upoštevati navodila. Ocenjujemo, da sporočilo dijaka, še posebej glede podkupovanja, ni resnično. V primeru, da bomo o domnevni nepravilnosti prejeli konkretne podatke, bomo zadevo preverili in po potrebi ustrezno ukrepali," so še sporočili s Pošte Slovenija. 

vanda.levstik@zurnal24.si

  

 

Komentarjev 2
  • mirac 20:01 11.september 2015.

    Ni res. Edini kriterij mora biti znanje. Tisti, ki so iz finančno šibkejših družin imajo tako na voljo državne štipendije, pa subvencionirano prehrano, pa kaj vem, kaj še vse .. otroške dodatke ipd. Znanje je naložba v prihodnost in pridnost ...prikaži več se mora nagraditi. Ampak, v tej Sloveniji gre tako vse drugače kot bi moralo biti.

  • mihatekateka 15:31 11.september 2015.

    Takšen način določanja prejemnikov štipendije je resnično neumen. Kriterij prejetja štipendij bi moral biti glede na finančno stanje v družini, tako bi res dobili štipendijo tisti, ki jo potrebujejo ne pa tisti, ki bi jo imeli samo tako za povrhu ...prikaži več da lahko malce več zapravljajo za svoja oblačila in ostale dodatke priznanih znamk.