Slovenija
72 ogledov

Štipendije za deficitarne poklice: Se bo zgodba ponovila?

Vrsta bralka
Od jutri naprej bo mogoče ponovno oddati vloge za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Mnogi tudi tokrat pričakujejo težave, med drugim bodo dijaki vloge oddajali v času pouka.

Jutri, od 9. ure zjutraj bo na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendij(www.sklad-kadri.si) ponovno mogoče oddati izpolnjeno vlogo za štipendijo za deficitarne poklice.

Prenovljeni razpis - prejšnji je neslavno padel - predvideva, da bodo nove štipendiste izbrali po vrstnem redu prispelih vlog glede na datum in uro vložitve obrazca. Tako kot pri prvem razpisu torej, razlika je le v tem, da so imeli prosilci sedaj teden dni časa za izpolnitev vloge.

Vloge bodo oddajali med poukom

Dejstvo, da kriterij "kdor prvi melje, prvi pride" velja tudi v prenovljenem razpisu in da bodo dijaki po novem vloge oddajali med poukom, sedaj jezi še ravnatelje srednjih šol:

Vrsta | Avtor: bralka bralka
"Seveda jim bomo dali prosto, če bodo potrebovali," je za Žurnal24 dejal Ludvik Sukič, ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota in dodal,  da jih o tem, da se bode vloge oddajale v času pouka, ni nihče obvestil, kaj šele vprašal: "Seveda jim bomo dovolili, da bodo lahko šli na pošto. Čeprav bo to izpad ur, ki jih nikoli ne bomo mogli nadoknadit. Da bi s tem lahko imeli težave na šolah, da je takrat pouk, da bodo to izkoristili tisti, ki se za štipendoje ne bodo potegovali, na to nihče še pomislil ne. Vsak, ki hodi v strokovno šolo lahko reče, da gre oddati prošnjo in mi mu bomo dovolili. Kaj pa naj? Naj profesorji hodijo za njimi, jih preverjajo?" je dejal Sukič.

Izostanek od pouka jim bodo opravičili

Ker na srednji šoli v Murski Soboti  v glavnem vpisujejo v program, ki pri nas veljajo za deficitarne - računalništvo, okolje varstvo, oblikovanje, strojništvo, lesarstvo, elektrotehnika - idejo države o štipendiranju mladih, ki se odločajo za te poklice, razumljivo pozdravljajo, vendar jih, tako kot mnoge, motijo kriteriji za izbor:"Tudi pri nas, ko imamo omejeni vpis, veljajo neka pravila - kdor prvi prinese prošnjo zagotovo nima boljšega izhodišča,"  je še ponazoril naš sogovornik. 

O tem so odločali strokovnjaki

Zbiranje dijakov po vrstnem redu prispelih vlog jezi tudi ravnateljico Srednje tehnične in poklicne šole Trbovlje Marjetko Bizjak, kjer bodo dijakom ravno tako opravičili izostanek od pouka.

"Zaradi nerodnosti, ki so se zgodile pri prvem razpisu, je bilo jasno, da ga bo treba ponoviti, žal mi pa je, da ne obstaja še drugačni način, ki ne bi v takšni meri temeljil na: "kdor prvi pride, prvi melje", ker ravno v šoli vedno poudarjamo, da se je treba odločat vsebinsko, tukaj pa tega ni. Glejte, tukaj so strokovnjaki, ki so se za to odločili ampak jaz še vedno pravim, hitri prsti so pri nas nekaj, česar res nikoli ne podpiramo," je povedala Bizjakova, ki upa, da se bodo v družinah organizirali, saj lahko vloge za štipendije oddajajo tudi drugi, na primer očetje, brati, sestre. 

Pravila pri oddajanju vlog 

Vloge, oddane pred 9. uro zjutraj bodo na skladu zavrgli. Za tiste, ki bodo prošnjo oddali preko pošte bo to razvidno z žiga na priporočeni pošiljki.

Tiste, ki bodo vlogo oddali osebno, bodo na skladu čakali uslužbenci, ki jih bodo izpolnjene vloge začeli sprejemati natanko ob devetih.

Za tiste, ki bodo priporočeno pošiljko poslali s Petrolovega bencinskega servisa velja, da morajo v kuverto nujno priložiti kopijo računa ali potrdila o oddani pošiljki - brez tega bo namreč štelo, da je bila vloga oddana na dan oddaje ob 23.59.

Dodatna kriterija

Če bo na sklad ob isti uri prispelo več popolnih vlog in bo njihova skupna vrednost presegala še razpoložljiva sredstva razpisa (milijon evrov), bodo štipenije najprej dobili tisti dijaki, ki so vpisani v nižji letnik izobraževalnega programa.

Če bo še po tem preveč vlog, kot je na voljo štipendij (tisoč štipendij), bodo v prednosti kandidati z višjim povprečjem v predhodnem šolskem letu, oziroma višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

"Pred skladom lahko pričakujemo celo nočno šotorjenje"

"Če se bo razpis ponovil, določeni problemi še vedno ostanejo," so na dan razveljavitve prvega razpisa opozorili na Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) "sploh, če se bodo štipendije podeljevale po enakem principu," so zapisali in dodali:"Ker je dijake ponedeljkova situacija "naučila" naj predvidevajo nepredvidljivo, lahko pričakujemo vrste dijakov pred skladom, morda tudi nočno šotorjenje pred dnem, ko bodo prijave znova odprte."

Kristijan Kos, ki je pri DOS-u zadožen za izobraževanje nam je ob tem dejal: "Na dijaški organizaciji sicer nimamo drugega predloga, zato menimo, da bi bilo boljše, če bi ta denar namenili za bolj kakovostno šolstvo."

Država nima prave strategije:

Nasploh v DOS-u menijo, da je razpis na več mestih nelogičen in da ne bo zadostil svojemu namenu: "Vseeno je, za kateri poklic (izmed upoštevanih) se izobražuje kandidat, kar pomeni, da se podeljene štipendije ne bodo enakomerno razdelile med določenimi poklici; prav tako ni bila nikjer upoštevana potreba posameznih regij po določenih poklicih," opozarjajo dijaki in dodajajo,  da država tako kot marsikje drugje, tudi pri štipendijah nima jasne strategije.

Komentarjev 1
  • miho 08:30 10.september 2015.

    Zakaj ne bi bil raje kriterij uspešnost? Verjetno zato, ker se uspešnost meri z napačnimi vatli in so zato vsi uspešni in je zato nemogoče izbrati uspešnejše od ostalih? Žalostno. Slovenistan.