Slovenija
39 ogledov

Štipendije za mladoletne le še letos

Irena Kuntarič Hribar Boštjan Tacol
Štipendije. Dijaki, ki bodo izgubili štipendijo, si lahko uredijo prejemanje otroškega dodatka na svoj račun.

“Skrajni rok za oddajo vloge za državne in Zoisove štipendije je za dijake 7. september, za študente pa 7. oktober,” opozarja Irena Kuntarič Hribar z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Mladoletni dijaki bodo državno štipendijo prejemali le do 1. januarja, ko začne veljati zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki jim to pravico odreka. “Prinaša pa 1. januar višji otroški dodatek, višjo subvencijo za prevoz in višjo denarno socialno pomoč ter hkrati dviguje cenzus za pridobitev državne štipendije za polnoletne, tako da ta zakon širi krog upravičencev,” našteva Davor Dominkuš z MDDSZ.

Otroški dodatek otroku
Mladoletni dijaki se najbolj bojijo, da bodo ob svoj denar, zato Dominkuš poudarja, da lahko s soglasjem staršev otroški dodatek dobivajo neposredno na svoj račun. “Če pa so v družini težave, denimo z alkoholom, naj si dijaki prejemanje dodatka uredijo s pomočjo centra za socialno delo,” svetuje.

Več sprememb bo 1. septembra 2012 prinesla novela zakona o štipendiranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.