Slovenija
90 ogledov

Štipendisti dolžni 8 milijonov

Grafika za štipendiste Žurnal24grafika
Slabih 13 odstotkov starih štipendistov bi moralo vrniti denar. Zavod izterja na sodišču, sklad pa z upravno izvršbo, a teh še ni bilo.

“Od zadnje prejete Zoisove štipendije ob koncu absolventskega staža do dne, ko sem diplomirala, sta minili dve leti, a mi na koncu štipendije ni bilo treba vrniti. Poznam primere, ko je trajalo še dlje,” pripoveduje nekdanja Zoisova štipendistka, ki je štipendijo prejemala prek Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ). Preverili smo, kakšni so postopki vračila štipendij in kako uspešni so pri tem štipenditorji.

Poravnava ali izterjava

ZRSZ (ta je nekdanje republiške in Zoisove štipendije na novo podeljeval do leta 2008, tako da je v okviru zavoda letos aktivnih le še nekaj manj kot dva tisoč štipendistov) ob koncu šolskega leta počaka, da štipendisti predložijo dokazila o uspešnem zaključku. Tistim, ki tega ne storijo do konca decembra, pošljejo poziv, naj to storijo, oziroma jih pozovejo k sklenitvi poravnave, kjer se dogovorijo tudi za nov rok za dokončanje šolanja. Če po izteku novega roka šolanja ne zaključijo, zavod pošlje še opomin, za njim pa opomin pred tožbo. Na podlagi prošnje in predloženih dokazil se lahko podaljša tudi rok za vračilo dolga. Skupna doba odloga vračila je največ dve leti po podpisani poravnavi. Če dolžnik ne sklene poravnave ali dolga ne vrne, se izterja po sodni poti.

Polovica sama, pol na silo

Štipendisti vračajo znesek za zadnje leto, ko niso izpolnili obveznosti, odplačujejo pa ga lahko po obrokih. Štipendije bi po podatkih za obdobje med letoma 2004 in 2008 moralo vrniti 12,8 odstotka štipendistov (republiških in Zoisovih). “Prostovoljno”, torej s poravnavo, je denar vrnilo slabih 12 tisoč štipendistov (šest odstotkov vseh), kar znaša nekaj več kot 17 milijonov evrov. Dobrih osem tisoč štipendistov ali za 10,7 milijona evrov štipendij je zavod predlagal v izterjavo sodišču. Uspešno so jih izterjali nekaj več kot tretjino; 2.930 posameznikov oziroma 2,8 milijona evrov. Za preostali dve tretjini postopek še traja.

Javni sklad pol milijona

Od leta 2008 Zoisove štipendije podeljuje Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, državne štipendije pa so v pristojnosti centrov za socialno delo (CSD). Natančnih podatkov o izterjavah in uspešnosti CSD nismo prejeli, ocena ministrstva pa je, da je dolžnikov približno pet tisoč.

Sklad je od leta 2008 podelil 11.252 štipendij, izdal pa 302 odločbi za vračilo Zoisove štipendije. Skupna vrednost vračil je nekaj več kot pol milijona evrov, a vključuje tudi tiste, ki so morali štipendijo vrniti, ker so prejeli drugo, se zaposlili in podobno. Štipendisti morajo sklad obveščati o vseh spremembah, na primer zaposlitvi, diplomi in prekinitvi študija. Če tega ne storijo, sklad večino podatkov preveri v uradnih evidencah in izda ustrezno odločbo. Dolg je v celoti vrnilo približno 28 odstotkov dolžnikov. Skrajni ukrep ob neplačilu je upravna izvršba, ki jo vodi carinska služba, a se ta še ni zgodila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.