Slovenija
772 ogledov

Štiri cene za en pregled

Oče ni želel biti imenovan, nam je pa v dokaz navedb pokazal račun, ki so ga nog Žurnal24 main
Športniki. Nejasnosti pri preventivnih pregledih športnikov vzbujajo nezaupanje in jezo staršev.

Mladi nogometaš iz Kranja se je srečal s kar štirimi cenami preventivnega pregleda. Na koncu ni plačal nič, po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa še zdaleč ni edini, ki je na tem področju naletel na nejasnosti. 

 

Triglavani presenečeni
Cena. Sekretarja Nogometnega društva Triglav je navedba, da so lahko preventivni pregledi brezplačni, presenetila. "Mi plačujemo 35 evrov v ZD Škofja Loka," je dejal.
"Smo edini v Sloveniji, ki preventivne preglede športnikov opravljamo brezplačno," pravi Simona Javornik, vodja dispanzerja za medicino dela, prometa in športa v Kranju.

Izpoved očeta

 “Sin mora kot nadobuden nogometaš vsako leto opraviti preventivni zdravstveni pregled, ki ga seveda plačamo starši. Ker smo organiziranega v klubu za 35 evrov zamudili, sem sina prijavil v Zdravstveni dom Kranj (ZD), kjer so ga naročili in navedli, da bo to stalo 31 evrov. Po pregledu potrdila ni dobil, ker je imel premalo denarja, saj je stal dobrih 73 evrov,” je zgodbo razkril oče, ki ni želel biti imenovan. Začuden nad razhajanjem v cenah je pobrskal po spletu in naletel na podatek, da naj bi bili tovrstni pregledi brezplačni; obrnil se je na ZZZS, kjer so to potrdili. Poklical je še ZD Kranj, kjer pa so mu dejali, da brezplačni pregledi niso običajna praksa – kljub temu za potrdilo na koncu ni plačal nič. 

“Nesporazum”

“Verjetno se je zgodil nesporazum. Preventivni pregled športnika spada k osnovnemu zavarovanju,” je dejala Lili Gantar Žura, direktorica ZD Kranj, in predvidevala, da pri tem nogometašu niso vedeli, ali je do brezplačnega pregleda upravičen. Vodja dispanzerja za medicino dela, prometa in športa Simona Javornik je to potrdila. “Če kapljajo sami, so vedno samoplačniki, ker ne vemo, ali bo zavarovalnica plačala ali ne,” je pojasnila. Zadevo rešujejo tako, da jim klubi posredujejo seznam, sta še povedali. 

Če kapljajo sami, so vedno samoplačniki, ker ne vemo, ali bo zavarovalnica plačala ali ne.
Simona Javornik, vodja dispanzerja za medicino dela

 

Kdaj plača zavarovalnica 

“Preventivni pregled športnika, ki nastopa na uradnih tekmovanjih nacionalnih panožnih športnih zvez, je pravica iz obveznega zavarovanja, kar pomeni, da je brezplačen,” je razložila Karmen Petrič z ZZZS, pri tem pa opozorila, da se težave pojavljajo zato, ker je ta pravica priznana le enkrat na leto. “Če je bil že opravljen sistematski pregled, dodaten pregled športnikov ni več avtomatska pravica, zato jo je treba plačati,” je povedala. Za take primere je svetovala, naj športniki na sistematskem pregledu zahtevajo še potrdilo. Petričeva sicer ugotavlja, da ga nekateri potrebujejo, še preden opravijo sistematski pregled. 

Nejasnosti še več 

Javornikova je do enačenja zadržana; poudarila je, da je pregled športnikov podrobnejši od sistematskega, ker vključuje dodatne teste. Petričeva pa pričakuje, da bodo odgovore na vse nejasnosti ponudile spremembe pravilnika o izvajanju zdravstvenega varstva na primarni ravni. Dejala je, da se pripravljajo, vendar dvomi, da bodo do konca leta že nared.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.