Slovenija
90 ogledov

"Štiri dni že nisem spal, on pa take bedarije govori"

Posledice poplav Nino Verdnik
Predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek je ogorčen nad izjavami ministra za obrambo Aleša Hojsa.

"Takšna izjava me izjemno žalosti. Ne morem si predstavljati, da lahko neki sindikalni vodja te izjemno dramatične trenutke izrabi za svoj sindikalni boj,“ se je minister za obrambo Aleš Hojs na sinočnjih Odmevih odzval na komentar predsednika Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksandra Ogrizka, da mu gre na bruhanje, ker se morajo v tem času pogovarjati o nižanju gasilskih plač in odpuščanjih.

"Rekel je, da nisem sočustvoval z žrtvami katastrofe. Jaz delam neprofesionalno in zato nisem nič plačan. Ko si je gospod Hojs s helikopterjem ogledoval območje, ki so ga prizadele poplave, sem jaz delal že 22 ur. In edina, ki nam je pomagala, je bila policijska letalska enota. Hojs pa ni izdal naloga, da bi nam pomagale še helikopterske enote vojske. Potem pa on meni govori o izrabljanju katastrofe. Minister bi lahko takrat pristal na letališču Edvarda Rusjana, kjer bi mu posodili škornje in bi lahko prišel med nas, tako kot pravi obrambni minister. Naj me ne žali, jaz ga nisem nikoli. Ne morem verjeti, da se lahko nekdo kot minister spusti na tak nivo. Štiri dni že nisem spal, on pa take bedarije govori. To je absurd,“ je za nas povedal Ogrizek in dodal, da minister "ne ve, o čem govori". "On je pomešal jabolka in hruške. Sploh ne ve, kaj govori. Rekel je, da imamo 13 gasilskih brigad. Imamo 13 poklicnih gasilskih enot, dve letališki in nekaj prostovoljcev. Brigado imamo pa samo eno. To so poklicni gasilci Ljubljana. Hojs prav tako ne ve, da so vsi gasilci v 21. plačilnem razredu, zato imajo vsi enake plače. Če bi to vedel, ne bi rekel, da imajo v Mariboru dobre plače, v Ljubljane pa slabe in da je zato kriv Janković. Vse je pomešal. Ne vem, kje živi.“

Današnji sestanek gasilcev z vlado glede zmanjšanja sredstev in klestenja števila zaposlenih pa je Ogrizek opisal kot "dobrovoljni sestanek, brez konkretnih številk in informacij. Pri gasilcih ni manevrskega prostora. Delajo že štiri dni v kosu, zato naj znižanj plač ne omenjajo več," dodaja Ogrizek.

V skladu z zakonom o medijih objavljamo popravek ministrtsva za obrambo na izrečene neresnice predsednika sindikata poklicnih gasilcev Aleksandra Ogrizka, objavljene na portalu Žurnal24.si

"Trditev predsednika sindikata poklicnih gasilcev Aleksandra Ogrizka na račun ministra za obrambo Aleša Hojsa, objavljena v spletnem Žurnalu24.si v četrtek, 8. 11. 2012, v članku z naslovom Štiri dni že nisem spal, on pa take bedarije govori, da si je minister za obrambo Aleš Hojs posledice nedavnih poplav ogledal zgolj iz helikopterja, je skrajno cinična in neresnična.

Minister je bil namreč v ponedeljek, 5. 11. 2012, že zgodaj popoldne prisoten na območju zahodne Slovenije (Nova Gorica, Solkan, Kanal, Deskle), nato pa se je brez helikopterja, po cesti, odpravil še na območje Dupleka in Dogoš ter se v Ljubljano vrnil ob 23. uri. Po informaciji, da so v Vurbergu ostali na strehi stanovanjske hiše ujeti ljudje in da je potrebno reševanje s helikopterjem, je minister osebno zahteval, da helikopter Slovenske vojske poleti v reševalno akcijo. Posadki se je pridružil tudi sam. Helikopter Slovenske vojske je na lokacijo priletel le nekaj minut za helikopterjem Policije, ki je do takrat že odlično opravil svoje delo, zato posredovanje ni bilo več potrebno. Minister se je v Ljubljano vrnil ob 1.30 zjutraj. Tudi naslednji dan je obiskal prizadete kraje in to tako, da je bil v neposrednem stiku z gasilci, pripadniki Civilne zaščite in Slovenske vojske ter prizadetimi prebivalci. Na terenu je bil tudi v sredo, ko je sicer glavnina vode že odtekla, in si skupaj s predsednikom vlade ogledal posledice poplav.

Minister za obrambo Aleš Hojs ni nikoli izjavil, da Aleksander Ogrizek ni sočustvoval z žrtvami katastrofe, temveč je dejal, da ga žalosti, da sindikalni vodja izjemno dramatične trenutke izrablja za svoj sindikalni boj. Razprava o tem, koliko je kdo delal in v katerem plačilnem razredu je, je v tem trenutku, ko se ukvarjamo s tem, da kolikor je mogoče saniramo škodo po poplavah in pomagamo prizadetim ljudem, skrajno neprimerna. Da navedbe Aleksandra Ogrizka, da gasilcem vlada te dni znižuje plače in zmanjšuje število zaposlenih, ne držijo, potrjuje s svojimi besedami kar sam, ko pravi, da je bil to »dobrovoljni sestanek, brez konkretnih številk in informacij«.
Žal nam je, da predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek dramatične trenutke ob poplavah še naprej izrablja za svoj sindikalni in politični boj ter stisko ljudi izkorišča za svojo kampanjo. Ne gre namreč pozabiti, da je bil Aleksander Ogrizek kandidat stranke Lipa na parlamentarnih volitvah leta 2008 in lokalnih volitvah 2010.

Minister za obrambo Aleš Hojs je slovenskim gasilcem izredno hvaležen za opravljeno delo in je nanje tudi zelo ponosen. Zato bodo v njem vedno imeli podpornika in zagovornika,"

 

Komentarjev 21
  • Oxxo 17:38 09.november 2012.

    In to ta' največjI!

  • Oxxo 17:37 09.november 2012.

    Hojs je ... ne bo napisal... Lepo je letati v helikopterju v lakastih čevljih... Varčevanje na MORS? Da! A ne tam, kjer se da in na način, da bo učinek.Hojs tega ne zna!

  • Oxxo 17:35 09.november 2012.

    Hojs je najslabše, kar se je zgodilo MORS po osamosvojitvi!Njegove "pametne" in "na horuk" ideje so poguba za celoten MORS. Tip pojma nima! Saj ga ne more imeti!Halooo!!!Predvčerajšnjim vodovodar, včeraj cestar in danes minister za obrambo?! ...prikaži več Da! - Samo v Sloveniji!Kako super stoji DARS vemo... in iste prijeme dela na MORS.K A T A S T R O F A!