Slovenija
9 ogledov

Štiri evre namesto 120

Bralec je bil šokiran, ko je dobil račun za 120 evrov, in toliko bolj vesel, ko Žurnal24 main
Ogrevanje. Če do konca meseca ne sporočite porabe, boste verjetno plačali več.

Na nas se je obrnil bralec, ki mu je Energetika Ljubljana januarja poslala račun za ogrevanje na zemeljski plin za 120 evrov, po pritožbi, ko je sporočil dejansko porabo, pa je plačal slabe štiri evre.

25. v mesecu ali do konca meseca sporočajte porabo za tekoči mesec.

Števca prej ni preverjal
Bralec pravi, da je bil šokiran, ker je že decembra dobil račun za 80 evrov, čeprav ga skoraj tri tedne ni bilo v stanovanju. "Takrat sem si rekel, v redu, mi bodo pa naslednji mesec zaračunali manj. Potem pa sem dobil račun za 120 evrov. To je bilo preveč, zato sem šel prvič preverit stanje plinomera in ugotovil, da niti približno nisem porabil toliko, kot je bilo zapisano na računu," je pripovedoval in dodal, da so mu po enem tednu na pritožbo odgovorili, račun stornirali in mu poslali novega.

Najbolje prek spleta
Stanje plinomera. Sporočate ga lahko prek obrazca za sporočanje stanja plinomera, ki je objavljen na spletni strani Energetike Ljubljana, tonskega telefonskega odzivnika na številki 01/588 93 71, telefaksa 01/588 90 06 ali klicnega centra 080 2882.

Na Energetiki zato odjemalcem zemeljskega plina svetujejo, naj ji, če želijo na mesec plačevati le toliko, kolikor porabijo, to sporočijo: "Odčitke porabe naj javljajo zadnje tri dni v tekočem mesecu." Če odjemalci tega ne storijo, gospodinjstva enkrat na leto dobijo poračun.

Račun glede na skupino
Na Energetiki so pojasnili, da so odjemalci zemeljskega plina razvrščeni v odjemne skupine glede na pričakovano letno porabo. Na podlagi tega tudi ocenijo odčitek porabe, ki se spreminja glede na zunanje temperature. "Če odjemalec meni, da je njegova razvrstitev v odjemno skupino oziroma predvidena določena letna poraba neustrezna, naj se obrne na nas. Na osnovi vloge za spremembo skupine se lahko odjemalcu ta tudi spremeni," so povedali.

Dodali so, da je račun sestavljen iz fiksnih postavk, ki se plačujeta po pavšalu oziroma glede na priključno moč toplotnih naprav, in variabilnih postavk, ki sta odvisni od porabe. To odčitavajo enkrat na leto za zakupljene vrednosti do deset tisoč standardnih kubičnih metrov plina na leto, kot je primer v gospodinjstvih. Nad deset tisoč pa odčitavajo enkrat na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.