Slovenija
8450 ogledov

Štiri leta garanja, preden se bomo lahko odločili, potem pa ni povratka

Dejan Paravan
1/2
Anže Petkovšek Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije
To si prvi mož Gen energije Dejan Paravan misli o napovedanem referendumu o drugem bloku nuklearke.

Lansko poslovno leto Gen energije je najbolj zaznamoval izredni remont NEK novembra, ki je trajal 43 dni, to je največ od začetka obratovanja nuklearke. Trajanje primerljivih remontov v Franciju je bilo po besedah generalnega direktorja Dejana Paravana 13 mesecev, v Belgiji pa sedem mesecev.

Zaradi remonta je bila proizvodnja nuklearke 11 odstotkov pod načrtovano, proizvodnja hidroelektrarn na Savi pa 20 odstotkov nad načrti in kar 70 odstotkov višja kot leta 2022, ki je bilo izjemno sušno.

Paravan je sicer napovedal, da prihodnje leto regulacija cen elektrike ne bo potrebna in da bodo cene elektrike kljub temu celo nižje kot letos

Gen energija proizvodnja | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Skupina Gen energija je lani proizvedla 28 odstotkov elektrike, ki smo jo porabili v Sloveniji, 77 odstotkov njihove energije je bilo iz nuklearke, 22 pa iz hidroelektrarn.

Gen energija proizvodnja | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Gen-I je imel 424.310 tisoč odjemalcev, pri gospodinjskih odjemalcih je bil njihov tržni delež 48,7 odstotka, pri poslovnih 17,6 odstotka.

Skupina Gen je lani ustvarila skoraj tri milijarde evrov prihodkov (2,97 milijarde) in 204,5 milijona evrov dobička.

Gen energija predstavitev poslovnega rezultata | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Strošek zagotavljanja reguliranih cen ocenjujejo na 195 milijonov evrov, izredni remont jih je stal 50 milijonov evrov, v sklad za razgradnjo nuklearke so pripevali 32 milijonov evrov, stroški poslovanja so znašali 10 milijonov evrov, plačali bodo 36 milijonov evrov davka na dobiček. Država je napovedala, da si bo iz podjetja izplačala sto milijonov evrov dobička.

"Država bo dobila 160 milijonov evrov, odjemalcem smo namenili slabih 200, zadržanega dobička bo 65 milijonov evrov," je pojasnil Paravan.

Šele čez štiri leta bomo na točki, ko se lahko odločimo

Skupina Gen pripravlja vse potrebno za naložbo v drugi blok nuklearke, zato je Paravana na novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanja o napovedanem referendumu, ki ga je predlagala SDS.

"JEK 2 potrebuje političen konsenz, da je to projekt nacionalnega pomena, na katerem se ne igra dnevna politika, če tega ne bo, to pomeni, da politika ne misli resno in to bi bilo veliko tveganje za projekt. Odločitev o referendumu je politična, predsednik vlade bo v naslednjem tednu imel sestanek širšega političnega vrha na to temo," je povedal Paravan, ki pričakuje, da bo leta 2028 mogoče sprejeti odločitev, ali se v naložbo gre ali ne.

Dejan Paravan | Avtor: Anže Petkovšek Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije Anže Petkovšek

Aprila in maja letos pričakuje zaključek študije seizmike lokacije in študije o priklopu do moči 2400 MW na elektro sistem vključno z rezervo. Junija 2024 bodo predvidoma vložili pobudo za začetek priprave državnega prostorskega načrta, začelo se bo umeščanje v prostor in presoja vplivov na okolje.

"Pripravljamo predloge poslovnih modelov, sodelujemo z vsemi tremi potencialnimi dobavitelji, lani so nam prvič dali indikativne podatke, zdaj bomo mi dali njim podatke o specifiki lokacije," je pojasnil.

"Lani smo pridobili prve specifične podatke od dobaviteljev, naredili smo podrobno študijo, kaj postopki pomenijo, na podlagi tega smo naredili časovnico. Prva faza je do investicijske odločitve, maksimalno smo jo pohitrili, zelo je napeta, čeprav je odločitev o investiciji predvidena šele do leta 2028. Če sprejme pozitivno odločitev, se začne trošenje, do takrat so priprave na to odločitev, od takrat po mojem mnenju ni več povratka. Druga faza je pridobitev gradbenega dovoljenja in naročilo komponent, štiri leta. Sedem let bi potem trajala, gradnja," je razložil Paravan.

Da bi drugi blok stal do leta 2035, ni možno. "2035 je bila letnica, ko sem prevzel položaj, ampak to je prezgodaj, naš fokus je, da do leta 2028 investitor sprejme odločitev, ali gre v naložbo ali ne," je dejal.

Kaj, če ljudje na referendumu rečejo ne

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ljudje ne referendumu zavrnejo drugi blok, pa je odgovoril: "Če rečejo ne, to pomeni, da ne želimo živeti z jedrsko energijo, to pomeni, da se vsi zapremo v sobo in popolnoma spremenimo strategijo. Zožali bi si nabor možnih rešitev za razogličenje našega elektroenergetskega sistema in kar naenkrat bi imeli manj želez v ognju, to bi bilo nespametno. Mislim, da med ljudmi dozoreva prepričanje, da jedrska energija ni bav bav, ampak da znamo z njo delati in tudi če gre kaj narobe se znamo hitro in pravilno odzvati, kar je pokazal tudi izredni remont."

Češka je zbirala zavezujoče ponudbe, verjetno bodo v nekaj mesecih izbrali ponudnika. En dobavitelj je povedal, da dvesto ljudi osem mesecev dela na pripravi ponudbe.

Dejan Paravan

"Tri leta nazaj se ni nič splačalo, eno leto nazaj se je vse splačalo, letos se nekaj splača, nekaj pa ne, če gledamo tržne cene, ne bomo nič naredili, ne moremo gledati samo tržne cene, trg deluje odlično maksimalno za par let naprej. Ko govorimo o dolgoročni perspektivi, če ima objekt 60, 80, ali sto let življenjske dobe, tam nam trg ne da odgovora. Prepustiti to obstoječemu trgu in privatnim investitorjem, v tem primeru ne bo nobene investicije, države morajo prevzeti ali razpršiti to tveganje," pa je odgovoril na vprašanje, ali padajoče cene elektrike ogrožajo ekonomiko projekta.

Sto milijonov evrov danes ne potrebujejo

"Sto milijonov evrov danes ne potrebujemo, kot direktor bi raje videl, da ta denar ostane, je pa projekt gradnje drugega bloka nuklearke tako velik, da naša družba sama, tudi če se vsi dobički zadržijo, ne bodo zadoščali, če je zdaj potreba nekje drugje, ob upoštevanju, da država misli resno in da ko bo treba investirati bo dala to in še kaj drugega nazaj noter," je na vprašanje, kako komentira izplačevanje dobička iz podjetja pred veliko investicijo odgovoril Paravan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Naklonsky 15:45 26.januar 2024.

    Cena elelektrike bo odvisna - izključno - od tega, koliko požrešna bo Gen energija. Vse ostalo je popolnoma nepredmetno!

  • Avatar karjola
    karjola 06:21 26.januar 2024.

    Ne rabimo nuklearke, janšisti nas bojo greli z lažmi

  • stinger 22:14 25.januar 2024.

    brez nuklearke se lahk poslovimo od toplotnih črpalk in električnih avtomobilov. Sonce bo za poleti za avte in hlajenje, pozimi smo pa videli kako je bilo na severu Evrope ob ohladitvi to zimo