Slovenija
65 ogledov

Štiri milijone evrov za študij v tujini

denar Shutterstock
Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije namenja štiri milijone evrov za študij v tujini. Roka za prijavo je do vključno 16. aprila.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v okviru programov Ad futura v torek objavil javni razpis štipendij za šolnino in življenjske stroške za študij v tujini za tekoče leto. Vrednost razpisa je štiri milijone evrov, od tega za dodiplomski 1,8 milijona evrov in za podiplomski 2,2 milijona evrov. Rok prijave je do vključno 16. aprila.

Namen, ki ga želi z razpisom doseči sklad je, da se najboljšim mladim zagotovi možnost pridobitve izobrazbe v tujini in da to znanje nato prinesejo nazaj v Slovenijo ter tako prispevajo k tehnološkemu, gospodarskemu in družbenemu razvoju naše države, so za STA pojasnili v omenjenem skladu.

Do 15.000 evrov za študijsko leto

Predmet javnega razpisa je štipendiranje izbranih kandidatov za študij na tujih izobraževalnih ustanovah za posamezno raven izobraževanja in pridobitev javno veljavnega spričevala, in sicer za dodiplomski ali podiplomski študij naravoslovja, tehnike ali medicine in za podiplomski študij družboslovja ali humanistike. Štipendija bo podeljena za šolnino in za življenjske stroške.

Štipendija za šolnino se podeljuje v višini nepokritega deleža šolnine, vendar za posamezno študijsko leto največ 15.000 evrov. Štipendija za življenjske stroške pa se podeli največ v višini 6000 evrov, 9000 evrov ali 12.000 evrov za posamezno študijsko leto, odvisno od države ali kraja, kjer se študent izobražuje.

Čas za prijavo do 16. aprila

Na razpis se lahko prijavijo državljani Slovenije, ali druge države članice EU, ki so vsaj pet let neprekinjeno bivali v Sloveniji, delavec migrant oz. njegov vzdrževan družinski član in obmejni delavec oz. njegov vzdrževan družinski član.

Prijave z ustrezno dokumentacijo morajo biti predložene javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendije, vidno označene z napisom "za 166. javni razpis".

V razpisu je že upoštevana sprememba splošnih pogojev, ki je začela veljati 21. decembra, in za štipendiste podaljšuje obdobje za zaposlitev po končanem študiju. Po starem je bil rok za predložitev dokazil v zvezi z zaposlitvijo 30 dni po zaključenem izobraževanju, za katerega je štipendist prejemal štipendijo.

Sprememba se namreč nanaša na obveznosti držav članic EU, ki izhajajo iz pogodbe o delovanju EU ter uredbe o prostem gibanju delavcev. Evropska komisija meni, da zahteva po takojšni zaposlitvi štipendistov Ad futura po zaključenem študiju ni sorazmerna z namenom, ki ga želi doseči. Zato je zahtevala, da se za izpolnitev obveznosti iz zaposlitve določi daljši čas.

Komentarjev 1
  • privat 10:29 05.januar 2014.

    to je namenjeno samo bogatim ljudem