Slovenija
15 ogledov

Štiri tisoč protestnikov proti Acti

Anonymous Reuters
Protest. Danes v Mariboru in Ljubljani, po svetu pa usklajen napad na strežnik slovenske vlade.

“Slovenska vlada ne sme podcenjevati moči Anonymousa, ki je zrušil strežnike FBI, Cie in Nata. Če so na boj pripravljeni oni, smo tudi mi,” pravi eden izmed pripadnikov slovenskega dela hekerskega gibanja Anonymous, ki je za danes napovedalo usklajen globalni napad na strežnik slovenske in vseh drugih vlad, ki so podpisale sporazum Acta.

Včeraj pa je hekerska skupina napovedala tudi napad na NLB, ker je "del velike korupcije".

Pritiski policije

Pri slovenskem Anonymousu pravijo, da so zaradi pritiska policije, ki naj bi jih poskušala nadzorovati, začasno porušili svojo spletno stran in forum.

Anonymous sicer ne deluje kot organizirana skupina, katere člani bi se med seboj poznali. Napade uskladi na forumu, nato pa se akciji pridružijo hekerji z vsega sveta.

Strani porušene tudi več dni

“Zaradi pritiska policije slovenski del Anonymousa in tisti iz bližnjih držav v napadu ne bodo sodelovali,” razlagajo. V njem pa naj bi bili dejavni hekerji iz Združenih držav Amerike, Španije, Nemčije in Kolumbije.

Kako uspešni bodo, bo odvisno od števila udeležencev. Spletne strani z vladno oznako naj bi bili sposobni dvakrat zapored zrušiti za dve, tri ure. Če jim uspe zaseči strežnik, so lahko strani nedostopne tudi nekaj dni.

Zasegli bodo podatke

Z zahtevnejšimi računalniškimi programi nameravajo z vladnega strežnika zaseči elektronsko pošto in druge dokumente. Če jim bo to uspelo, jih bodo shranili do ratifikacije sporazuma Acta v državnem zboru.

Če bo sporazum ratificiran, v Anonymousu grozijo, da bodo razkrili vse tajne podatke, na vladne spletne strani pa naj bi namesto obstoječih podatkov naložili glasbo in animacije.

Acta še naprej razburja

Protestu se pridružuje tudi gibanje 15o, ki pravi, da se poskušajo z Acto “uveljaviti sporne avtorske in patentne pravice z vzpostavitvijo totalne oblasti velikih korporacij nad posamezniki”.

V Anonymousu dodajajo, da je mladina zaskrbljena predvsem zaradi prepovedi snemanja filmov in glasbe, drugi “pa tudi zaradi splošnega kršenja človekovih pravic”. Acti nasprotujejo tudi slovenski glasbeniki. Na shodu pričakujejo vsaj štiri tisoč ljudi.

Komentarjev 1
  • Gigii 10:35 04.februar 2012.

    NLB je že šau al kak? :DDDDDDDD