Slovenija
23 ogledov

"Štirideset let dela je dovolj"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Kako vidijo štirideset let pokojninske dobe v Virantovi, Jankovićevi in Janševi stranki.

Pokojninska reforma, ki je zaznamovala iztekajoči se mandat, bo pomembno vprašanje tudi v prihajajočem. Bralec je zato tri kandidate, ki so v ospredju bitke za mandatarsko mesto, vprašal naslednje: Ali menite, da je 40 let pokojninske dobe dovolj (glede na starost), ali pa bomo tisti, ki smo začeli delati pri 18, res žrtve prav vseh reform, ki so se zgodile po osamosvojitvi?

Državljanska lista Gregorja Viranta: Za dolgoročno (finančno) vzdržnost pokojninskega sistema ni dovolj le razprava o dolžini delovne dobe, temveč je potrebna celovita reforma. Obstoječi pokojninski sistem je treba naprej narediti transparenten in razumljiv. Očistiti ga je treba privilegijev in nepreglednosti, kot je na primer preveliko število (prek 70) različnih osnov za plačevanje prispevkov, ter prejemke, ki ne temeljijo na zavarovanju, iz pokojninske blagajne prenesti na proračun.

Okrepiti je treba tudi spodbude za daljše ostajanje v zaposlitvi. Delodajalca in delojemalca pa je treba z različnimi instrumenti spodbuditi, da lahko prostovoljno podaljšata pogodbo o delovnem razmerju.

Šele ko bo narejeno, bo možno s strpnim dialogom poiskati najbolj sprejemljive in pravične rešitve prilagoditev pokojninskega sistema pričakovanim finančnim zmožnostim. Pri spreminjanju parametrov bi dali več poudarka dejanski delovni dobi, ki bi morala biti ključen kriterij (in ne starost).

Večja bi morala biti tudi povezava med vplačanimi prispevki in pravicami. Gre za večjo individualizacijo znotraj obveznega pokojninskega sistema, ki jo omogoča na primer švedski sistem navideznih računov. Ob tem pa mora država zagotoviti ustrezno raven socialne varnosti za vse, tudi za tiste, ki bi bili upravičeni do prenizkih pokojnin.

Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija: Prepričani smo, da je pokojninska reforma, ki je padla na referendumu, dobra in da jo je treba z morebitnimi minimalnimi popravki, ki jih moramo definirati v socialnem dialogu, čim prej sprejeti.

SDS: Da, menimo, da je dovolj. V postopku sprejemanja ZPIZ2 smo predlagali pravično rešitev, da bi polna pokojninska doba zagotovila pravico do starostne pokojnine, ne glede na dopolnjeno starost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.