Slovenija
13104 ogledov

Štirikratni umor v Tekačevem: Po 25 letih nov osumljenec

KIristijan Kamenik (Foto: Andraž Purg) Žurnal24 main
Policija je po poročanju POP TV potrdila, da je vložila novo kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja umora v Tekačevem leta 1997. Poleg Kristijana Kamenika je zdaj hrvaški državljan osumljen, da je v hudodelski združbi povzročil smrt štirih ljudi. Ovadbo so vložili na Okrožno državno tožilstvo v Celju, ki je tudi usmerjalo predkazenski postopek.

Policisti so po poročanju POP TV sporočili, da je bila štiriletna kriminalistična preiskava izjemno obsežna. Ker naj bi osumljenec prebival na Hrvaškem, so slovenski preiskovalci sodelovali tudi s hrvaškimi varnostnimi organi. Čeprav sledi s kraja kažejo na možno vpletenost vsaj še dveh oseb - pa se s tem vseeno končuje kriminalistična preiskava zoper morebitne preostale udeležene, saj je letos marca zastaral pregon zoper osebe, proti katerim prej niso uspeli izvesti procesnih dejanj.

Na celjskem okrožnem sodišču se je sicer 15. novembra začelo novo, tretje sojenje Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Tudi tokrat je zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje. Tožilec Gorazd Kacijančič pa je takrat napovedal, da bo do konca tedna vložil še eno kazensko ovadbo za osebo, ki je Kameniku pomagala pri umorih.

KIristijan Kamenik (Foto: Andraž Purg) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dejal je tudi, da bo zoper to osebo vložil tudi zahtevo za preiskavo storjenega kaznivega dejanja. Predlagal je nekaj novih dokaznih predlogov, med drugim neposredno zaslišanje nekaterih prič, branje zapisnikov in izvedenskih mnenj. Temu pa je ugovarjala Kamenikova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar.

Na vprašanje, kako je šele zdaj tožilstvo prišlo do osebe, ki je Kameniku pomagala pri umorih, je Kacijančič odgovoril, da so s pomočjo znanosti in tehnologije prišli do genetskega materiala, s katerim so potem odkrili biološke sledi Kamenikovega pomočnika v Tekačevem. Tožilec ocenjuje, da so bile na kraju kaznivega dejanja tri ali štiri osebe, vendar identiteto vseh teh oseb niso mogli ugotoviti.

Pri obtožnici bo tožilec vztrajal, saj meni, da zadeva mora dobiti sodni epilog in da ni razloga, da bi sodišče zavrnilo obtožnico.

Kameniku so prvič sodili leta 1997, ker naj bi marca 1997 v Tekačevem ustrelil 73-letnega Štefana Poharca, njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo.

Decembra leta 1999 je bil Kamenik za štirikratni umor obsojen na 20-letno zaporno kazen. Sodba je bila razveljavljena. Na ponovljenem sojenju je bil oproščen. Leta 2007 bi se moralo začeti še tretje sojenje, kar pa se ni zgodilo, saj je vmes zaradi preprodaje mamil pristal v zaporu v tujini.

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 07:21 24.november 2022.

    A sedaj bodo porabili novih 25. let, za novega usumljenca?!!!

  • Avatar Leon
    Leon 20:00 23.november 2022.

    Ali je bilo potrebno 25 let da so umrle vse tiste priče ,ki so trdile da je pokojni imel veliko zlata in orožje . Podobna zgodba je atentat na Ivana Krambergerja .