Slovenija
25 ogledov

Stiska jih prisili v odlašanje pregleda

tzlepotazdravje 06.11.2007, medicinska sestra, kartoteke, dostopnost zdravstveni Boštjan Tacol
Kriza. Vse več osiromašenih bolnikov.

Kar 16,7 odstotka bolnikov je moralo v enoletnem obdobju 2011/12 iz ekonomskih razlogov odložiti svoj obisk pri specialistu družinske medicine.

Tako kažejo prvi rezultati študije Qualicopc, ki jo izvaja katedra za družinsko medicino ljubljanske medicinske fakultete. Kar 4,6 odstotka sodelujočih v raziskavi je obisk pri zdravniku odložilo, ker niso imeli zdravstvenega zavarovanja, četrtina pa je obisk odložila, ker si ni mogla organizirati prevoza do zdravnika.

Pregled izbrišejo

"Mi nimamo predpisanih poti, načinov, kako delati z nezavarovanimi osebami. Zato jih največkrat pregledamo, tudi natisnemo rezultate pregleda, potem pa pregled izbrišemo," pojasnjuje predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Danica Rotar Pavlič. Po njeni oceni je nemoralno, da bi tem, že tako osiromašenim ljudem pregled zaračunali.



Ljudem brez zdravstvenega zavarovanja ne morejo napisati niti recepta, zato jim dajo zdravila "iz zaloge". Sama spremlja depoje zdravil, ki jih imajo ljudje doma. "Če klinik zamenja zdravilo, bolnik pa ima doma še tri neodprte škatlice enega sorodnega zdravila, teh škatlic mi potem ne zavržemo," pojasnjuje Rotar Pavličeva. Po pravilih bi morali takšna zdravila zavreči, sama pa ta zdravila raje pregleda, prevzame odgovornost nase in jih obdrži. "Ta rezerva zdravil se včasih izkaže za zelo dobrodošlo," dodaja.

"Ampak niso težava samo ljudje brez osnovnega zavarovanja. Imam polno pacientov, ki so brez dodatnega zavarovanja in jim je v lekarni težko plačati tudi samo tistih nekaj evrov za zdravilo, kolikor je razlika do polne cene," opaža predsednik Odbora za osnovno zdravstvo Miha Demšar. Zato tudi tem ljudem raje da zdravila "iz zaloge", kot da jih zavrže.

Komentarjev 2
  • zdrej 11:40 21.maj 2013.

    citat: "Zato tudi tem ljudem raje da zdravila "iz zaloge", kot da jih zavrže."Mislim da je to primer dobre prakse. Samo problem je K***v farmacijski lobi. Skratka Dobrodošli v kapitalizmu!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:32 21.maj 2013.

    jaz osebno bi vedno prinesel višek zdravil samo prosijo naj me ,drugače izpadeš bedak