Slovenija
12 ogledov

Stiskal gradbince, zdaj stiskajo njega

slovenija 13.02.14, kriminalisticne preiskave, policija, MOL, Mestna hisa, foto: Anže Petkovšek
Preiskava. Kriminalisti nad Zorana Jankovića zaradi donacij mestni občini.

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića je policija včeraj za več ur pridržala, medtem pa so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) med že drugo hišno preiskavo v dobrem letu in pol v njegovi pisarni ter preostalih prostorih na Mestni občini Ljubljana (MOL) skoraj 12 ur iskali dokaze o njegovi domnevni podkupljivosti. Policisti naj bi pri tem zasegli za vsaj štiri škatle dokumentov, zlasti pogodb, ki jih je v imenu MOL za določene posle od leta 2007 do 2010 podpisoval Janković.

Občini in šefu


Ljubljanski župan naj bi namreč od leta 2007 do danes kot uradna oseba prejel za skupno okoli dva milijona evrov podkupnine. Četrt milijona od ptujskega podjetja Gratel, ki je v Ljubljani gradilo optično telekomunikacijsko omrežje, šlo je za donacijo Ljubljanskemu gradu. Kot sumijo na NPU, je občina Gratelu najprej prepovedala določena gradbena dela, po plačilu donacije pa je odpravila odločbo pristojnega inšpektorja in dela dovolila. V drugem primeru naj bi Janković prejel donacijo Mihaela Karnerja, da bi kot uradna oseba vplival na mestne svetnike in dosegel spremembo prostorskega načrta.

Prav tako naj bi Janković od Igorja Jurančiča, soustanovitelja podjetja Tridana, ki je gradilo sosesko Situla ob ljubljanski železniški postaji, zahteval dve zemljišči brezplačno, nato pa naj bi uredil, da je Tridana zemljišče odkupila nazaj. S tem naj bi MOL neupravičeno pridobila dva milijona evrov. Jurančiča naj bi zato pridržali ter na njegovem domu in v pisarni opravili hišno preiskavo. Domnevno koruptivne posle naj bi policija odkrila med pregledovanjem dokumentov, ki so jih MOL in Jankoviću zasegli ob prvi hišni preiskavi septembra predlani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.