Slovenija
13 ogledov

Stisnil bo trgovce

Dejan Židan Saša Despot
Napoved. Minister bo trgovcem zakonsko določil krajši rok za plačila dobaviteljem živil.

"Ideja je, da zagotovimo varnost plačilnih rokov za hitro pokvarljivo blago, to je sadje, zelenjavo, mleko in drugo. Nespoštovanje bo sankcionirano. Zadeva bo uzakonjena v spremembah zakona o kmetijstvu, ki bodo šle v javno obravnavo julija, uvedena pa bo postopno," napoveduje Dejan Židan, kmetijski minister. Trgovci je za zdaj ne komentirajo.

Po zgledu Italijanov

Nekaj podobnega so uvedli pred letom v Italiji, kjer so predpisali obvezni 30-dnevni rok plačila za sveža, hitro pokvarljiva živila. Slovenska prehranska podjetja se srečujejo z vse večjimi zamiki pri plačilih, nanje čakajo od 30 do celo sto dni; trgovci pa bi radi nanje prenesli tudi breme napovedanega povišanja davka na dodano vrednost (DDV).

Avtogol za trgovce

Na gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo na pritiske trgovcev z živili, ki želijo breme višjega DDV za tri mesece prevaliti na slovenske dobavitelje in distributerje, kar bi za živilsko industrijo pomenilo izpad prihodkov v višini vsaj 4,5 milijona evrov. "To bi bil zanje nov udarec, kar bi posledično pomenilo grožnjo delovnim mestom in ekonomski pritisk na nižje plače. Pomembno bi se znižala tudi kupna moč v trgovinah – to bi bil avtogol za trgovce," menijo na GZS. Iz Spara in Tuša komentarja nismo dobili, v Mercatorju pa zagotavljajo, da bodo cene izbranih osnovnih življenjskih dobrin ob povišanju DDV na njihovih policah ostale enake; na čigav račun, pa ne povedo.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:08 06.junij 2013.

    "V Mercatorju pa zagotavljajo, da bodo cene izbranih osnovnih življenjskih dobrin ob povišanju DDV na njihovih policah ostale enake; na čigav račun, pa ne povedo."Ni potrebno biti jedrski fizik, da bi to vedeli. Na račun dobaviteljev. Sicer so te ...prikaži več regulative zmeraj nevarne. Trgovcem bodo dale dodatni motiv, da dobijo tuje dobavitelje.Država bi morala ščititi domačo proizvodnjo edino na tak način, da preiskuje, če je izvor porekla pravilno označen, ustreznost pridelave po naši zakonodaji (da eko pomeni približno to kot pri nas in podobno za integrirano) in reakcijo na subvencioniran dumping.