Slovenija
1338 ogledov

Sto let star umrl človek z legendarne naslovnice Mladine

Mladina Mladina
V 101. letu življenja je umrl eden najbolj prepoznavnih vojaško-političnih voditeljev nekdanje SFRJ, bivši jugoslovanski obrambni minister in načelnik generalštaba JLA Branko Mamula, poročajo srbski in črnogorski mediji.

Umrl je za posledicami covida-19 v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih dvajset let.

Rojen je bil 30. maja 1921 v vasi Slavsko Polje na Hrvaškem. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil nosilec partizanske spomenice 1941. Po vojni je bil na visokih položajih v floti jugoslovanske mornarice, nato pa opravljal funkcije v glavnem političnem direktoratu ministrstva za narodno obrambo.

Junija 1979 je bil imenovan za načelnika generalštaba JLA, maja 1982 pa za zveznega sekretarja za narodno obrambo. To funkcijo je opravljal do upokojitve v najvišjem mornariškem činu - admiral flote, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mamula je bil konec osemdesetih simbol moči in neomajnosti JLA in je bil zagovornik odločne akcije JLA po demokratičnih volitvah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je tednik Mladina objavil članek "Mamula go home", ki je bil po mnenju številnih prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil slovensko osamosvojitev. Mladina je tudi razkrila, da naborniki JLA Mamuli v Opatiji gradijo zasebno vilo, na naslovnici pa so bili narisani egipčanski sužnji med gradnjo piramid.

Prispevek je bil skupaj s številnimi drugimi, ki so kritizirali nekdanjo armado in državne funkcionarje, nekakšen prelom, saj socialistična oblast tovrstnih kritik ni bila vajena. Tožilec je proti Mladini ukrepal zaradi žalitve, Mamula je odstopil, dogodek pa številni označujejo za prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil osamosvojitev Slovenije.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
  • mirror 10:24 21.oktober 2021.

    To, da so vojaki gradili med služenjem vojaškega roka objekte za potrebe JLA je bila stalna praksa. Načrte za objekte so naredili sami, med vojaki, ki so že odslužili polovico roka so izbrali zidarje, tesarje in pogrešljive prostovoljce. Vsak od ...prikaži več teh vojakov je imel precej ugodnosti v obliki boljše prehrane, večje število izhodov v mesto in na koncu še skrajšan vojaški rok za 14 dni. Vojaki so delali poleg urjenja tudi nekaj trajno koristnega.

  • bogdan76 15:41 20.oktober 2021.

    Takratna Mladi jenekaj drugega kot današnji ,,KOMUNIST od Repovža žalost titoisti kjeste ostali.

  • Plavi-mil 14:55 20.oktober 2021.

    Uboga zemlja, da je morala tako dolgo nositi tega zločinca.