Slovenija
23 ogledov

Sto milijonov našli takoj

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Subvencije. Rekreacijski dodatek stane toliko kot emisijski kuponi. Tretji člen za zeleno proračunsko reformo.

"Že prihodnje leto bi lahko v rebalansu našli za sto milijonov evrov škodljivih subvencij, ki bi jih prelili v prihranke," je v imenu spletne skupnosti državljanov Tretji člen povedala Vida Ogorelec, direktorica Umanotere. Ta četrtek bodo podpise, ki podpirajo pobudo Spremenimo plus v minus, predali vladi, pohiteti pa želijo, saj mora vlada do 25. septembra Evropski komisiji predstaviti nov paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ.

Skupno pol milijarde

Poziv vladi se opira na raziskavo, ki ugotavlja, da samo na področju transporta država porabi okoli 267 milijonov evrov za okolju škodljive subvencije, kot je na primer oprostitev plačila DDV za letalski promet, za brezplačno dodeljevanje emisijskih kuponov in oprostitev davka na ogljikov dioksid pa na področju energije država na primer izgubi dobrih sto milijonov evrov. Kot ugotavlja avtor poročila Jonas Sonnenschein iz Umanotere, na področju energije, transporta in kmetijstva skupno namenimo več kot 500 milijonov evrov. Že v prihodnjem proračunu bi jih realno lahko prihranili sto milijonov, toliko, kot na primer znaša rekreacijski dodatek za upokojence.

Ne bi bili prvi

Pozivu vladi se ob Umanoteri pridružuje še 67 civilno-družbenih gibanj, med njimi pa sta tudi dve občini: Šentrupert in Markovci. Ogorelčeva pri tem poudarja, da Slovenija s takšno pobudo ni nikakršen poskusni zajček, saj so nekaj podobnega že udejanjili na Irskem in Danskem ter v Estoniji in Nemčiji. O predlogih bodo razpravljali tudi v parlamentu, saj je sklicana skupna seja treh odborov, pristojnih za finance, infrastrukturo in okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.