Slovenija
16 ogledov

Sto milijonov ni razlog za ukrepanje

lekarna ljubljana Saša Despot
Janković pravi, da bodo v Lekarni Ljubljana (LL) odpravili tiste nepravilnosti, ki jih računsko sodišče zahteva, ne bodo pa ukrepali, ker je Jaklič za sto milijonov evrov zdravil nabavil mimo zakona o javnem naročanju.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je napovedal, da bodo v javnem zavodu LL (njegova ustanoviteljica je MOL) odpravili nepravilnosti, ki jih je v revizijskem poročilu za leto 2011 – takrat ga je vodil še Marko Jaklič – ugotovilo računsko sodišče, in sicer gre po njegovem mnenju le za nepravilnosti pri amortizaciji in plačilu farmacevtom za mentorsko delo.

Mediji hočejo več od njega kot računsko sodišče

Spomnimo, da je v reviziji zapisano tudi, da je Jaklič pri LL Grosistu, katerega večinski lastnik je LL, kupil za najmanj 101 milijon evrov zdravil in medicinskih pripomočkov mimo javnih naročil. Po Jankovićevem mnenju to ni razlog, da bi kakorkoli ukrepal, saj RčS ni naročilo, da je treba vnovič začeti postopke javnega naročanja za nabavo zdravil. "Zdaj vi hočete več od mene, kot hoče RčS," je dejal na današnji novinarski konferenci in ponovil, da ne bodo odpravljali oziroma popravljali tistega, kar RčS od njih ne zahteva.

Poudaril je, da je LL za nabavo zdravil objavila štiri razpise, a se nanje ni prijavil niti en ponudnik, o čemer so obvestili agencijo za varstvo konkurence. Zato zdaj LL večino zdravil nabavlja pri svojem grosistu. "Kaj pa bi bilo, če zdravil ne bi nabavili in jih v lekarnah ne bi imeli," se je še vprašal župan in dodal, da imajo v mestni hiši tudi dopis nekdanje državne sekretarke Helene Kamner iz leta 2001, v katerem je zapisano, da pri nabavi zdravil ni treba upoštevati zakona o javnem naročanju. 

Janković: Težav z Grosistom ni

Župan je tudi prepričan, da RčS nima težav z Grosistom: "Če bi bil ustanovljen nezakonito, bi RčS zahtevalo odpravo tega, pa ni. Mi smo neskladje z zakonom že odpravili s sklepom mestnega sveta." Ob tem je dodal, da so grosistično podjetje enako kot v Ljubljani ustanovili tudi v Mariboru in da tam ni nič narobe. Zaradi vsega naštetega Janković trdi: "Še vztrajam, da je bil Marko Jaklič izjemno dober direktor."

Komentarjev 3
  • JANEZON 07:39 07.avgust 2013.

    Gre tudi za davčne utaje,a se durs niti zganiti ne upa,medtem ko ostalim rubijo nesramno temeljito........

  • patron 18:10 06.avgust 2013.

    PROFESOR IN NJEGOV VDANI UČENEC....

  • jons 17:35 06.avgust 2013.

    He, he tistih nekaj pomanjkljivosti bodo odpravili, sto milijončkov pa pod "preprogo".Ljudje pri takem početju ne bo dovolj še 1000 novih davkov.