Slovenija
8 ogledov

Sto tisoč psov brez nadzora

Novi minister ima pri izbiri kadrov proste roke. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Podpora. Odbor za kmetijstvo soglasno: Dejan Židan primeren za ministra.
Predvsem v urbanih središčih je ogromno psov, ki so zunaj registra prijav, izobraževanj in tudi cepljenj.
Borut Sajovic, LDS

Psi. “Po podatkih našega največjega zavetišča je v Sloveniji od pet do šest odstotkov neregistriranih psov,” so povedali na veterinarski upravi. Na predstavitvi kandidata za kmetijskega ministra Dejana Židana je poslanec LDS Borut Sajovic opozoril na problematiko neregistriranih psov, ki jih je po njegovi oceni sto tisoč. Židan je odgovoril, da prvič sliši za ta podatek ter da ga bo preveril in primerno ukrepal, saj necepljeni psi predstavljajo veliko nevarnost zaradi stekline. V registru uprave je trenutno 226 tisoč psov.

Glasovanje v sredo
Podpora. Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je soglasno, z osmimi glasovi za, podprl Dejana Židana, ki je opravil še delovni posvet s poslanskimi skupinami koalicijskih strank. DZ bo o novem ministru glasoval v sredo.

Označitev in oglobitev
“Mislim, da je pri nas nečipiranih ogromno psov. Bistveno več, kot si upamo pomisliti,” je ocenila Polona Samec iz Zavetišča Horjul. Po njenih besedah je več kot 80 odstotkov psov, ki pridejo v zavetišče, nečipiranih. Kot rešitev navaja ustanovitev mobilne enote inšpektorjev, ki bi na mestu dogodka preverjala označitev živali in oglobila kršitelje. “Zaostriti je treba odgovornost tistih, ki zakona ne spoštujejo,” je predlagal Sajovic. Možnost kontrole nadzora bi po njegovem mnenju poleg veterinarskih inšpektorjev morali dati redarjem, policistom in medobčinskim inšpektoratom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.