Slovenija
59 ogledov

Stojan Auer ne bo kandidiral

kandidati, Maribor, STOJAN AUER Žurnal24 main
Svetnik pojasnjuje umik svojega podpisa in napoveduje, da za mariborskega župana ne bo kandidiral.

Mariborski mestni svetnik Stojan Auer je na današnji novinarski konferenci sporočil, da se odpoveduje županski kandidaturi in pojasnil, zakaj je umaknil svoj podpis pod sklic za izredno sejo mariborskega mestnega sveta.

"Mineva dve leti, odkar sem skušal volilke in volilce na županskih volitvah prepričati s sloganom 'Zaslužimo si več' ter programom, ki je Mariboru obetal pomemben preobrat v drugačno prihodnost. A ljudje mi zaupanja niso naklonili in se v večini odločili za smer, ki jo je začrtal Franc Kangler," je zapisal v izjavi za javnost ter dodal, da spričo današnjih protestov večina ugotavlja, da so storili napako.

Potem ko je eden od medijev zapisal, da bi lahko postal morebitni županski kandidat, so po njegovih besedah začeli proti njemu kampanjo domnevne vpletenosti v mrežo "lovk hobotnice" župana Franca Kanglerja. "Ostro zanikam še eno tako nizko in zahrbtno laž, ki jo bodo morali nekoč, če bomo seveda imeli »pravno državo« (za katero se tako močno sami zavzemajo), dokazati," je zapisal.

Po njegovi oceni ne gre več za igro razočaranih, temveč propadlih politikov, ki socialno stisko in obup ljudi zgolj izkoriščajo za dosego lastnih ciljev, zato je podpis umaknil in imensko izpostavil nekdanjega poslanca SNS in Lipe Boštjana Zagorca in člana stranke Zares Saša Pelka.

Spomnimo, do včeraj so mestni svetniki zbrali potrebno število podpisov za razpis izredne seje mestnega sveta, s katero bi se ta ob zadostni podpori samorazpustil. Sedaj se spet čaka na potreben 12. podpis. Pobudnik zahteve Alojz Križman upa, da bo podpis oddal še kak mestni svetnik.

Skupina opozicijskih članov mestnega sveta je prejšnji teden vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o samorazpustitvi mestnega sveta. Kot je takrat povedal prvopodpisani Alojz Križman (Lista za Maribor), mestni svet v sedanji sestavi ni več sposoben opravljati svojega dela, k prevzemu svojega dela odgovornosti pa ga kličejo tudi protestniki na ulici.

Za sklic seje je potrebnih dvanajst podpisov mestnih svetnikov. Te so zbrali v ponedeljek, ko je pobudo kot zadnji podpisal Auer, a je ta danes umaknil svoj podpis. "Poslovnik mestnega sveta Mestne občine Maribor nikjer ne določa, da mestni svetnik ne more preklicati podpisa za sklic izredne seje, torej nimamo pravne podlage, da njegove odločitve ne bi sprejeli," so pojasnili na občini.

Križman je predlagal, da naj ostanejo gradivo in zahteva za sklic izredne seje deponirana v službi za delovanje mestnega sveta in če bo zahtevo podpisal še kateri od svetnikov in bo ponovno zbranih 12 podpisov, se bo postopek sklica izredne seje ponovno začel. "Kaj drugega ne moremo storiti," jepovedal Križman. Kot je dejal, so bili o zahtevi obveščeni vsi mestni svetniki, zdaj pa je na njih, ali se bo še kdo odločil, da prispeva svoj podpis. Pobuda ni časovno omejena, zato tu tudi ne lovijo kakšnega roka.

Pobudniki izredne seje so sicer upali, da bo seja sklicana še pred 14. decembrom, ko je v Mariboru napovedan nov protestni shod. Pod geslom Spečimo hobotnico bodo zahtevali, da se po napovedi odstopa župana Franca Kanglerja razpusti tudi mestni svet.

Koalicijske stranke niso navdušene

Koalicijske stranke (SLS in Županova lista ter SDS) nad predlogom razpustitve mestnega sveta niso navdušene. Predsednik mestnega odbora DeSUS Valter Drozg, katerega stranka je pred kratkim izstopila iz koalicije, pa je danes ob robu sestanka stranke v Ljubljani povedal, da bodo mestni svetniki DeSUS izstopili iz mestnega sveta, takoj ko bo sprejet občinski proračun. "Če se zdaj razpusti mestni svet, ne bomo imeli proračuna do junija. Zato smatramo, da je treba proračun sprejeti, potem pa se lahko mestni svet razpusti," je pojasnil.

 

Komentarjev 5
  • Dušan Križanič 12:38 13.december 2012.

    Tudi Stojan bi imel napis GOTOF SI!!! Vi bralci pa verjetno veste sami ZAKAJ!!!

  • feferon 11:46 12.december 2012.

    Pa kaj se še ta klinc zraven štuli?

  • dragec 10:14 12.december 2012.

    Ko gledam to sestavo župan - svetniki ugotavljamo da so to "sve moj do mojega". tako bi povedali srbi!!!