Slovenija
328 ogledov

Stolpnice na ljubljanskem obzorju

(Foto: Anže Petkovšek)
1/12
Žurnal24 main
Stolpnice. Izmed pred tremi leti napovedanih bodo letos zgrajene tri, tri pa bodo začeli graditi.
Fotografije grafik projektantov z načrtovanimi podatki o stolpnicah in zneskih projektov si oglejte v GALERIJI.

Prvo mesto med dograjenimi stolpnicami investitorjev, ki so se v načrtovanje podali še pred krizo, bo aprila prevzela dokončana Kristalna palača, ki jo gradi BTC. Blizu, za Kolosejem, Zlatarna Celje že gradi tudi 15-nadstropni hotel z 252 sobami, podjetje Tridana pa na križišču Šmartinske ceste in Topniške ulice projekt Situla.

Letos naj bi gradnjo dveh stolpnic ob severnih mestnih vratih na Bavarskem dvoru začela investitorja S1 in Immorent. Podjetje S1, ki bo gradilo zahodni S1 Tower, je gradbeno dovoljenje dobilo konec januarja, Immorent, ki bo gradil vzhodni City Tower, pa je zanj zaprosil konec decembra. Gradnjo stanovanjskih stolpnic Kitajski zid – dveh z devetimi in ene s 13 nadstropji – naj bi spomladi začelo Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG). GH Holding, ki načrtuje stolpnici Gemini ob Letališki cesti, ima od oktobra gradbeno dovoljenje, vendar del za zdaj ne bo začel.

Tobačna mesto leta 2014
Imos bo letos pripravil gradbeno jamo, prve tri stolpnice v Tobačni mestu pa naj bi bile končane leta 2014. Vlogo za gradbeno dovoljenje treh stanovanjskih stolpnic v Dravljah z 12, 15 in 18 nadstropji je Lesnina inženiring podala junija lani, a ga še ni dobila. Podobno je storilo podjetje Gradnja nepremičnin za gradnjo stolpnice v Korotanskem naselju. Še letos naj bi za dovoljenje zaprosila tudi Emonika in začela gradnjo.

Že predstavljena, a brez vloge za gradbeno dovoljenje pa sta projekta Pivovarna Union Bellevue, ki bo lahko za dovoljenje za gradnjo dveh nebotičnikov najverjetneje zaprosila še letos, in K66 podjetja S. T. Hammer, ki namerava za dovoljenje zaprositi čez dve leti. Kdaj bo zanj lahko zaprosila Kranjska investicijska družba, ki želi graditi Kolizej, še ni jasno. Med že načrtovanimi stolpnicami moramo omeniti Peco v Korotanskem naselju, Vegradov poslovni hotel, stolpnico ob Plečnikovem stadionu ter ne nazadnje pred Modrim kvadratom in na območju Tržnice Šiška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.