Slovenija
172 ogledov

Stolpnice ob centralnem parku

Arhitekt Marcus Schaefer je pojasnil, da bo najprej nastala hrbtenica – bulvar z Žurnal24 main
Na območju Šmartinske ceste se pripravlja mini newyorški centralni park. Prvonagrajeni švicarski arhitekti so si namreč zamislili velik park, skupino nebotičnikov in zeleno alejo.

Zmagovalna rešitev urbanističnega natečaja Partnerstvo Šmartinska predlaga preobrazbo Kavčičeve ulice v novo zeleno alejo in 7,4 hektarja velik park. Pripravili so jo arhitekti Hosoya Schaefer Architects iz Züricha.

Tako naj bi čez nekaj let potekalo družabno življenje v ljubljanskem BTC. © Hosoya Schaefer Architects

 
Centralni park in stolpnice
Komisija, sestavljena iz predstavnikov Mestne občine Ljubljana (MOL), Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ter partnerjev (lastnikov zemljišč), je za najboljši elaborat izbrala tistega z naslovom Osrednji park, fazna zapolnitev in mini Manhattan. Park bo povezoval poslovni program (BTC) na eni strani in kulturnega (Kolinska) na drugi. Nad parkom in trgom BTC naj bi se dvigala skupina stolpnic z največjo višino 120 metrov. Bulvar povezuje območje z mestom, namenjen pa bo predvsem javnemu prometu – tramvaju in pešcem.
Marcus Schaefer , arhitekt iz skupine prvonagrajencev, je dejal, da so želeli na območje vnesti urbanost: "Park smo si zamislili kot vmesnik med starejšim in tradicionalnejšim delom območja ter novejšim in fleksibilnejšim delom." Na območju BTC so zasnovane večje stavbe, proti Kolinski, Velani in Savskemu naselju pa nadaljevanje zgodovinskega mesta in pozidave v otokih. Koliko bo poslovnih in koliko stanovanjskih površin, še ni znano. Ob glavni park je vključen tudi park ob Žalah, ozelenitev je predvidena ob železnici, ter manjša parka na začetku in koncu nove aleje. Glavna prometnica ostaja Šmartinska cesta ter še dve prečni povezavi – razširjena Kajuhova ulica in Bratislavska cesta.

 

Park bo vplival na ceno nepremičnin

Boštjan Kompare, Kompare nepremičnine. Povedal je, da bo park zelo vplival na ceno stanovanj; vrednost se lahko poveča do 15 odstotkov.

Andrej Kuplenk, ABC nepremičnine. Povedal je, da bodo stanovanja na Šmartinski cesti, če bodo zgrajena v štirih letih, dosegla okvirno ceno od štiri do šest tisoč evrov na kvadratni meter.

Gregor Čeh
, MG nepremičnine. Dejal je, da bo načrtovani park na ceno vsekakor vplival pozitivno, kajti ljudje cenijo kakovost bivanja. Po grobi oceni bodo stanovanja dosegla ceno do štiri tisoč evrov na kvadratni meter.

Štirje nagrajenci
Pogodbo za pripravo urbanističnih načrtov, ki bodo vneseni v strateški in izvedbeni prostorski načrt mesta, bo MOL podpisala s švicarsko skupino, upoštevati pa bodo morali tudi nekatere rešitve iz preostalih treh nagrajenih elaboratov. "Rezultati urbanističnega natečaja so zelo močna pripomba na strateški prostorski načrt, ki je v razgrnitvi," je dejal Miran Gajšek , načelnik mestnega oddelka za urejanje prostora. Podeljeni sta bili še dve drugi nagradi in ena tretja, med njimi je bila le ena skupina slovenskih arhitektov. Jernej Prijon iz te skupine je dejal, da so bili glavni poudarki njihovega projekta premik v kulturi mobilnosti, javni prostor kot nosilec identitete in urbana prenova kot proces. Miran Gajšek pa je dejal: "Vsi nagrajenci pa so izpostavili zelene površine in jih kombinirali z visoko gostoto pozidave."

Mesto v mestu
Podžupan Janez Koželj je poudaril, da bo na območju mešana raba, mesto se bo zavzemalo tudi za fleksibilno arhitekturo. Dodal je, da so bile visoke zgradbe sprva predvidene ob obvoznici, zdaj pa bodo višinski poudarki vezani na park kot velik odprt prostor v smislu Centralnega parka v New Yorku. Na čigavem zemljišču bo park stal, po besedah župana Zorana Jankovića ni pomembno, saj bo le park lahko dal temu območju kakovost. Schaefer je dejal, da park stane, saj je treba zanj kupiti zemljišča, a daje območju dragocenost in dviguje ekonomsko ceno nepremičnin v okolici. Jože Mermal , predsednik uprave BTC, ki je tudi sodeloval v žiriji, se je strinjal: "Poslovne površine in stanovanja ob parku je lažje tržiti, s parkom se bo dvignila vrednost zemljišč. Ne izgubljamo, temveč prispevamo."

Gradnja po fazah

Prvonagrajena rešitev vključuje tudi faznost in fleksibilnost uresničevanja. Gajšek je poudaril, da bo šlo za proces urbane prenove, predvidene so tudi rušitve. Kot je pojasnil Koželj, pa se bodo gradnje najprej začele na območju Kolinske in Velane, nadaljevale pa z zasnovo parka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.